Un sultan luminat și reformist, Abdul-Medjid, a reușit să pună la loc în 1852 steaua de argint furată din Biserica Nașterii Domnului din Betleem, pe care scria așa: „Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus es
Răspunsuri duhovniceşti: Călugării să se roage întotdeauna pentru mireni
Cum se cuvine a se purta călugării faţă de mireni?
Întotdeauna numai cu dragoste şi cu blândeţe şi să se roage mereu pentru ei. Iar a mânca şi a ne veseli şi a ospăta împreună cu dânşii, dacă se poate, niciodată, aşa cum ne învaţă Sfinţii Părinţi, ca să nu se facă sminteală spre păcat. Iată ce zice în această privinţă Sfântul Isaac Sirul: „De vei fi silit să râzi, să nu ţi se vadă dinţii. De vei fi nevoit să vorbeşti cu femei, întoarce-ţi faţa de la vederea lor, şi aşa vorbeşte cu dânsele cu grijă şi bunăcuviinţă. Iar de monahii depărtează-te ca de foc şi ca de cursa diavolului; atât întâlnirea, cât şi de împreună-vorbirea şi vederea cu ele; măcar de ţi-ar fi şi surori ale tale, după trup, fereşte-te de ele ca de nişte străine“ (Filocalia, vol. X, Cuvântul 5, pag. 60).
Ce este cunoştinţa de sine şi ce folos aduce pentru mântuirea sufletului?
Cunoştinţa de sine este o treaptă a smeritei cugetări. Pe aceasta a avut-o vameşul care se ruga în biserică şi care s-a întors „mai îndreptat la casa sa“ decât fariseul. Sfântul Isaac Sirul zice despre ea: „Fericit este omul care îşi cunoaşte neputinţa sa, căci cunoştinţa aceasta i se face lui temelie, şi rădăcină, şi începătură de toată fapta bună“ (Filocalia, vol. X, Cuvântul 21).
Când credeţi că se va împlini cuvântul Sfintei Evanghelii, ca să fie pe pământ „o turmă şi un păstor“?
Când toate popoarele creştine şi necreştine vor veni la adevărata credinţă ortodoxă în Dumnezeu, Cel în Treime lăudat şi preamărit. Aceasta va fi numai la sfârşitul veacurilor, în felul în care numai singur Dumnezeu ştie. (Ne vorbeşte părintele Cleopa, vol. 6)