Cartea „Preoți ortodocși bănățeni cu Sfânta Cruce sub tricolor - Decembrie ´89”, avându‑l ca autor pe părintele Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost tipărită cu
Răspunsuri duhovniceşti: Canoanele dezleagă pentru Împărtăşanie femeile gravide
Cum trebuie să se pregătească femeile gravide pentru naştere?
Mai întâi să ceară ajutorul lui Dumnezeu pentru o naştere uşoară şi dăruirea de copii sănătoşi. Apoi, viitoarea mamă este datoare să înceteze definitiv trăirea conjugală cu soţul, iar la începutul lunii a noua, să se spovedească la preot, să facă un mic canon de pregătire şi să se împărtăşească cu Preacuratele Taine, chiar dacă a făcut păcate mari în trecut şi este sub canon.
Sfintele Canoane dezleagă pentru Împărtăşanie, în mod excepţional, la naştere, pe toate femeile ortodoxe gravide, ştiind că orice naştere de copii este o jertfă pentru Dumnezeu şi pentru viaţă, cu riscuri mari şi pericol de moarte, atât pentru mamă, cât şi pentru copil. De aceea, Biserica pregăteşte pe toate mamele gravide ca pentru moarte, împăcându-le cu Dumnezeu, prin spovedanie şi Împărtăşanie. După ce trece cu bine naşterea, mamele îşi continuă canonul vechi, dat de duhovnic. În toate cazurile însă să urmeze sfatul preotului.
Mamele gravide, care merg să nască nespovedite, neîmpăcate şi neîmpărtăşite, săvârşesc un mare păcat, căci se lipsesc de Trupul şi Sângele lui Hristos, tocmai acum când sunt între viaţă şi moarte şi când pot primi Sfintele Taine cel mai uşor. Preoţii sunt primii datori, împreună cu naşele, mamele şi soacrele, să sfătuiască pe soţiile tinere cum să se pregătească pentru naştere, după rânduiala Bisericii Ortodoxe. Fiecare preot trebuie să ţină o evidenţă duhovnicească în parohia sa referitoare la numărul de familii pe care le are, câţi dintre cei căsătoriţi sunt sau nu cununaţi religios, care mame sunt însărcinate, când trebuie să nască şi dacă sunt sau nu pregătite pentru Împărtăşanie înainte de naştere. (Călăuză ortodoxă în familie şi societate, arhim. Ioanichie Bălan)