Statutul de „influencer“ sau „director de opinie“ cum se numea pe vremea mea (ce vremuri, dom’ le!) atrage tot mai mulți tineri în vâltoarea lui. Dar este oare aceasta o meserie sau un hobby? Este o
Răspunsuri duhovniceşti: Ce este pietismul
Spun unii că singura rugăciune în comun acceptată de Biserică este cea din timpul slujbelor, altfel riscăm să devenim pietişti. Ce ne puteţi spune despre acest lucru şi, legat de această problemă, ce este pietismul?
Pietismul este rugăciunea formală. Însă, rugăciunea în public este foarte necesară; slujba Vecerniei, slujba Utreniei, slujba Sfintei Liturghii nu pot fi făcute de fiecare persoană în parte. Ele trebuie să fie făcute în casa lui Dumnezeu. Unul slujeşte şi ceilalţi sunt atenţi la ceea ce se spune la altar, sau la strană. Şi atunci e nevoie de această atenţie, pentru că şi în timpul slujbelor în Biserică unii sunt deranjaţi de alţii: chiar atunci îi pune cineva o întrebare, când la strană se cântă „Pre Tine Te Lăudăm...“, care este cel mai sfânt moment de rugăciune în Sfântă Liturghie; o întrebare despre, ştiu şi eu, cum se pregăteşte... magiunul sau altă întrebare..., te întreabă ceva sau îţi spune nişte lucruri pe care puteai să le cunoşti mai târziu sau deloc. Nici o pagubă nu ai dacă nu le ştii, dar pe tine te sustrage de la rugăciune, pierzi harul rugăciunii, săgeata aceasta care trebuie să se îndrepte totdeauna către Dumnezeu, Care este prezent pe sfânta masă. Atunci se transformă pâinea şi vinul în Trupul şi Sângele Mântuitorului, atunci este cel mai sfânt moment din Sfânta Liturghie. (Ne vorbeşte părintele Sofian Boghiu)