Statutul de „influencer“ sau „director de opinie“ cum se numea pe vremea mea (ce vremuri, dom’ le!) atrage tot mai mulți tineri în vâltoarea lui. Dar este oare aceasta o meserie sau un hobby? Este o
Răspunsuri duhovniceşti: Icoana vindecă suferinţele omeneşti după credinţa fiecăruia
Care este cea mai înaltă misiune evanghelică a mănăstirilor şi a călugărilor din zilele noastre?
Misiunea cea mai înaltă a mănăstirilor din vremea noastră, deci şi a călugărilor, este de a duce o viaţă curată şi sfântă, trăind în pace şi bună înţelegere duhovnicească, de a imprima temeinic rostul adânc al vieţii creştine în viaţă oamenilor şi de a fi oricând gata să poată da răspuns bun şi liniştitor la toate întrebările esenţiale de care este frământată societatea noastră.
Ce însemnătate are predica, cuvântul de învăţătură pentru formarea duhovnicească a călugărilor şi a mirenilor?
O predică şi o cateheză bună, care se ocupă cu problemele reale ale ascultătorilor, fie ei călugări ori mireni, are adeseori darul de a trezi în noi starea de vinovăţie în care ne aflăm şi de a pune început bun îndreptării noastre. De asemenea, prin citirea Sfintei Scripturi şi a Sfinţilor Părinţi şi prin predicarea cuvântului lui Dumnezeu, ni se lărgeşte orizontul cunoaşterii duhovniceşti şi se creează în viaţă noastră o ambianţă spirituală şi putinţa de a medita şi de a ne ruga într-o plinătate duhovnicească.
Care sunt cele mai vestite icoane făcătoare de minuni din ţara noastră şi în ce condiţii o icoană căpăta această harismă?
Cele mai vestite icoane din ţara noastră sunt: „Sfântă Ana“ de la Mănăstirea Bistriţa - Neamţ, „Maica Domnului“ de la Mănăstirea Neamţ, „Maica Domnului“ de la Mănăstirea Dintr-un Lemn. Apoi, „Maica Domnului“ de la Mănăstirea Celic -Tulcea, „Maica Domnului“ de la Nicula - Cluj, „Maica Domnului“ de la Trifeşti - Roman etc.
Orice icoană îşi are harisma ei datorită sfântului înfăţişat pe ea şi harului dumnezeiesc transmis icoanei prin sfinţirea ei. Totuşi, la aceasta au o deosebită importanţă şi condiţiile morale în care este pictată o icoană - dacă pictorul respectiv este un om profund credincios, dacă posteşte şi se roagă la începutul şi în timpul lucrului, dacă duce o viaţă de curăţie sufletească şi trupească şi dacă, bineînţeles, Dumnezeu binevoieşte să reverse belşug de har asupra acelei icoane. Astfel, ea poate deveni o icoană făcătoare de minuni, care vindecă bolile şi alină nevoile şi suferinţele omeneşti, pe măsura credinţei fiecăruia. (Ne vorbeşte părintele Sofian)