Un sultan luminat și reformist, Abdul-Medjid, a reușit să pună la loc în 1852 steaua de argint furată din Biserica Nașterii Domnului din Betleem, pe care scria așa: „Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus es
Răspunsuri duhovnicești: Închina-mă-voi în Biserica Ta cea sfântă, povăţuieşte-mă pentru dreptatea Ta
Ce rugăciuni trebuie să spună credincioşii când merg la biserică?
Când ies din casă este bine să rostească de trei ori Tatăl nostru, iar pe cale, până la biserică, să rostească de mai multe ori Psalmul 50 şi Crezul. Când ajung în faţa uşii de intrare, să facă trei închinăciuni, rostind de trei ori rugăciunea: Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, slavă Ţie.
Când intră în biserică, să spună această rugăciune pe care o rostea şi proorocul David: „Intra-voi în casa Ta, închina-mă-voi în Biserica Ta cea sfântă, întru frica Ta, Doamne, povăţuieşte-mă pentru dreptatea Ta, pentru vrăjmaşii mei, îndreptează înaintea Ta calea mea“.
Apoi se închină la icoana Mântuitorului şi face trei metanii, dacă nu este duminică, sau trei închinăciuni şi zice Tatăl nostru sau această rugăciune: „Preacuratului Tău chip ne închinăm, Bunule, cerând iertare greşelilor noastre, Hristoase Dumnezeule; că de voie ai binevoit a Te sui cu trupul pe Cruce, ca să scapi din robia vrăjmaşului pe cei ce i-ai zidit. Pentru aceasta, cu mulţumire strigăm Ţie: Toate le-ai umplut de bucurie, Mântuitorul nostru, Cel ce ai venit să mântuieşti lumea“.
La icoana Maicii Domnului se fac, la fel, trei metanii sau trei închinăciuni, două înainte şi una după ce se sărută icoana, şi se rosteşte fie „Apărătoare Doamnă“, fie „Cuvine-se cu adevărat“; cei care ştiu pe de rost zic: „Ceea ce eşti izvorul milei, învredniceşte-ne pe noi milostivirii, Născătoare de Dumnezeu; caută spre poporul cel păcătos; arată, precum de-a pururea, puterea ta, că întru tine nădăjduind, strigăm ţie: Bucură-te, ca şi oarecând Gavriil, mai marele voievod al celor fără de trup“. Când se închină la Sfânta Cruce, zice de trei ori această scurtă rugăciune: „Crucii Tale ne închinăm, Hristoase, şi Sfântă Învierea Ta o lăudăm şi o mărim“, iar, când se închină la icoana hramului sau a vreunui sfânt, zice fie troparul sfântului, fie această scurtă rugăciune: „Sfinte (numele), roagă-te lui Dumnezeu pentru mine păcătosul!“
După ce se închină la icoane şi dă darul şi pomelnicul la altar, fiecare creştin trebuie să stea la locul lui şi să asculte cu evlavie sfânta slujbă. (Călăuză Ortodoxă în biserică, arhim. Ioanichie Bălan)