Singurul lucru pe care mi-l doresc anul acesta este să fiu mai bun. Asta mi-am dorit şi anul trecut. La fiecare început de an, de fapt. Dar nu mi s-a îndeplinit niciodată dorința. Puteam, fără nici o îndoială,
Răspunsuri duhovniceşti: Mama „să dea vorbe şi cărţi bune“ fiilor ei!
Poate să se recăsătorească o femeie tânără, căreia i-a murit soţul, şi în ce condiţii?
Femeia rămasă văduvă, timp de 40 de zile este în doliu. Altele ţin doliu şase luni şi chiar un an. Iar dacă este tânără şi are copii, să trăiască în înfrânare un an, doi, şi dacă se poate înfrâna, cu darul lui Dumnezeu, să rămână văduvă pentru copii şi să se jertfească pentru viitorul şi creşterea lor. Dacă nu se poate mai mult înfrâna, să se căsătorească cu binecuvântarea preotului ei, dar nu pentru păcate, ci pentru a naşte copii şi pentru înfrânare. Cel dintâi lucru, să se teamă de păcat cu frică de Dumnezeu, că multe femei îşi pierd sufletul prin desfrânare şi avort.
Cum să-şi petreacă văduvia o femeie părăsită de copii şi cum să-şi întoarcă fiii la pocăinţă?
Dacă este vârstnică şi văduvă prin deces, în nici un caz să nu se recăsătorească, dar nici să trăiască în desfrânare. Dacă este lăsată de bărbatul ei, să facă tot ce este posibil să se împace cu el, şi amândoi să se ostenească pentru salvarea copiilor. După 40-50 de ani, femeile văduve nu trebuie să se recăsătorească, dacă iubesc pe Hristos şi doresc să-şi mântuiască sufletul. De multe ori, chiar conflictele şi dezbinarea dintre soţi au depărtat pe copii de ei, de casă, de Dumnezeu şi au ajuns să cadă în tot felul de păcate. Mama văduvă, părăsită de copii, îi poate întoarce cu dragoste şi ascultare spre ea şi spre Dumnezeu numai cu rugăciunea, cu lacrimile şi cu răbdarea ei. Nu este altă cale. Să se roage pentru ei, să meargă pe la biserici, să ceară sfatul preotului ei, să îndemne copiii la spovedanie, să le dea vorbe şi cărţi bune şi cu încetul îi întoarce Dumnezeu pe calea cea bună. (arhim. Ioanichie BĂLAN, Convorbiri duhovniceşti, cu ieroschimonahul Paisie Olaru)