Cartea „Preoți ortodocși bănățeni cu Sfânta Cruce sub tricolor - Decembrie ´89”, avându‑l ca autor pe părintele Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost tipărită cu
Răspunsuri duhovniceşti: „Nu pot lua anafură cei care sunt sfădiţi şi nu se împacă!“
Părinte, dacă cineva e oprit de la împărtăşanie, poate să ia anafură?
Poate, cum să nu. Cine a zis că nu se poate? Întâi Agheazmă Mare şi apoi anafură. De câte ori se spovedeşte poate lua Agheazma Mare, jumătate de împărtăşire. Dar şi anafură, întotdeauna, numai când e într-o ispitire, ceva, nu are voie.
Când nu se poate lua sfânta anafură?
Nu mai poţi lua anafură dacă după miezul nopţii ai luat o lingură de apă sau o fărâmătură de pâine, gata! Că ziua începe de la miezul nopţii; nu pot lua anafură femeile care sunt în rânduială firii, opt zile; nu pot lua anafură bărbaţii care se ispitesc noaptea, prin somn; nu pot lua anafură cei care sunt sfădiţi şi nu se împacă; nu pot lua anafură şi nu pot săruta sfintele icoane, nici mâna preotului, nici să stea să-i pună potirul pe cap bărbatul şi soţia dacă au fost împreună; nu pot lua anafură cei ce nu sunt vrednici să li se primească darurile la biserică, din pricina păcatelor publice. Aşa spune cartea.
Ce se poate face când vor să se căsătorească doi tineri de credinţe diferite?
Când vei vedea că a luat un ortodox o catolică, sau o protestantă, sau o evreică, sau o turcoaică, astea se cheamă căsătorii mixte. Totdeauna femeia trebuie să treacă de partea bărbatului. Dacă bărbatul este ortodox, ea trebuie să devină ortodoxă. Dacă nu vrea să treacă de partea bărbatului, atunci să se despartă. „Nu merg după tine, că eşti catolică, dacă nu te faci ortodoxă.“ (arhim. Cleopa ILIE, Sfaturi duhovniceşti)