Alegerile prezidențiale și legislative din Statele Unite au venit și s-au dus. A curs multă cerneală și s-au agitat mulți biți. Urmează alegerile din România. Unii s-au bucurat, alții mai puțin.
Răspunsuri duhovniceşti: „Postul nu este condiţia sine qua non pentru împărtăşirea cu Sfintele Taine“
Cum să procedăm în discuţiile cu sectanţii?
Dacă sunt întrebat de sectanţi, eu le răspund aşa: Domnule, ai venit că vrei să te faci ortodox sau vrei să mă faci pe mine adventist? Numai dacă vrei să te faci ortodox stau de vorba cu tine. Altfel, nu! Nu vă scoate nimeni din ale voastre! Dar să aveţi cuminţenia să consideraţi că nici pe noi nu ne poate scoate nimeni din ale noastre! Aşa că... bună ziua!
Zice şi Sfântul Apostol Pavel: Cu ereticii nu mai staţi de vorbă! Aici este problema, că interpretează atât de eronat textul biblic... Şi-au făcut biblia lor!
Au fost întrebate nişte maici, odată, care erau cu cărţi prin Constanţa: Unde scrie de duminică în Biblie? Scrie cuvântul duminică în Biblie? Unde scrie duminică în Biblie? Vezi, dacă-i spui: Domnule, ziua întâi...; nu, el vrea să vadă ziua de duminică. Zic: Da, domnule! La Apocalipsă 1, 10, scrie aşa: „Fost-am în duh în zi de duminică“. În bibliile lor zice: „Fost-am în duh în ziua Domnului“. Ziua Domnului o interpretează cum vor ei. Dar în ediţiile noastre scrie: „Fost-am în duh în zi de duminică“ - Apocalipsă 1, 10.
Recomandaţi canoanele mari la spovedanie?
Canoanele le dăm pentru a-l ţine prezent pe credincios într-o trăire autentică în Hristos, dacă se poate zilnic. Canoanele sunt nişte trasoare de orientare foarte bune. Că tu foloseşti canonul cum vrei, că au elasticitatea lor. Dar să-l neglijezi, asta nu e voie. Nu-i împărtăşesc nici eu dacă sunt cazuri grave. Avorturile astea ne dau de lucru foarte mult. Dar în nici un caz nu-i dau ani îndelungaţi. Puţini ani le dau. Unii au un principiu stupid: să te împărtăşeşti pentru a recupera timpul cât ai stat neîmpărtăşit. Depinde de căinţa fiecăruia. Depinde şi de el cum plânge, cât îi pare de rău şi lui de ce a făcut. Nu timpul decide, ci sfărâmarea inimii, pregătirea ta interioară. Că Sfântul Ioan Gură de Aur întreabă: „Să spună: cine este pregătit pentru Sfintele Taine în fiecare zi?“. Cine? Postul nu este condiţia sine qua non. Dar, pentru că te mai smereşte, pentru că ţi-l recomandă duhovnicul, că e foarte bun ca mijloc, primeşte-l. Şi aş vrea să ştiu cine a avut viaţă mai lungă decât cei care au fost mari postitori? (Dialog cu părintele Arsenie Papacioc)