Cartea „Preoți ortodocși bănățeni cu Sfânta Cruce sub tricolor - Decembrie ´89”, avându‑l ca autor pe părintele Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost tipărită cu
Răspunsuri duhovniceşti: Preotul să se jertfească pentru dreapta credinţă şi pentru mântuirea oamenilor
Cum trebuie să fie preoţia, atât la cei de mir, cât şi preoţii călugări?
Ieromonahii şi preoţii, în general, sunt datori ca în toate zilele să fie pregătiţi pentru Sfânta Liturghie şi să se jertfească pentru dreapta credinţă în Hristos şi pentru mântuirea oamenilor, după putere şi după darul pe care l-au primit de sus. Ei sunt datori să mărturisească cu timp şi fără timp pe Hristos; dar trebuie mai întâi să predice cu faptele, adică cu viaţă lor, şi apoi cu cuvântul. Adică, aşa cum vorbesc, aşa să şi trăiască, că cea mai puternică predică este cea cu fapta, şi apoi cu cuvântul.
Care sunt datoriile principale ale călugărilor?
Călugării sunt datori să-şi păzească făgăduinţa pe care au dat-o la călugărie, înaintea lui Hristos şi a sfântului altar. Adică, ascultarea necondiţionată, sărăcia de bună voie şi fecioria sau curăţenia. Pe lângă acestea, să fie smeriţi, să se roage neîncetat pentru ei şi pentru toată lumea şi să aibă sfânta dragoste, de care atârnă toată fapta bună şi care le rabdă pe toate.
Care sunt cele mai grele păcate care bântuie astăzi în rândul credincioşilor şi cum se pot izbăvi de ele?
După cum se ştie, două sunt cele mai grele patimi care stăpânesc astăzi în rândul mirenilor: beţia şi desfrânarea. Acestea strică multe familii şi ucid nenumărate suflete omeneşti. Însă, dacă se căiesc de aceste păcate, dacă le mărturisesc la preoţi şi le părăsesc, se vindecă prin canon.
(Ne vorbeşte părintele Paisie)