Cartea „Preoți ortodocși bănățeni cu Sfânta Cruce sub tricolor - Decembrie ´89”, avându‑l ca autor pe părintele Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost tipărită cu
Răspunsuri duhovniceşti: „Sfintele slujbe înseamnă pentru mine odihnă, bucurie, mântuire şi împăcare cu Dumnezeu“
Întrucât cel mai mult iubiţi Biserica, rânduiala sfintelor slujbe, ce însemnătate are pentru Preacuvioşia Voastră participarea regulată la cele şapte Laude şi la Sfânta Liturghie?
Sfintele slujbe zilnice, în general, şi mai ales Sfânta Liturghie înseamnă pentru mine odihnă, bucurie, mântuire şi împăcare cu Dumnezeu, cu conştiinţa şi cu semenii, sub razele vindecătoare ale „Soarelui Dreptăţii, Care potoleşte şi usucă izvorul patimilor din trupul şi sufletul meu. Această stare duhovnicească continuă dacă, după Sfânta Liturghie, mă pot menţine în duhul adevăratei smerenii.
Ce însemnătate are predica, cuvântul de învăţătură pentra formarea duhovnicească a călugărilor şi a mirenilor?
O predică şi o cateheză bună, care se ocupă cu problemele reale ale ascultătorilor, fie ei călugări ori mireni, are adeseori darul de a trezi în noi starea de vinovăţie în care ne aflăm şi de a pune început bun îndreptării noastre. De asemenea, prin citirea Sfintei Scripturi şi a Sfinţilor Părinţi şi prin predicarea cuvântului lui Dumnezeu, ni se lărgeşte orizontul cunoaşterii duhovniceşti şi se creează în viaţa noastră o ambianţă spirituală şi putinţa de a medita şi de a ne ruga într-o plinătate duhovnicească.
Care este cea mai înaltă misiune evanghelică a mănăstirilor şi a călugărilor din zilele noastre?
Misiunea cea mai înaltă a mănăstirilor din vremea noastră, deci şi a călugărilor, este de a duce o viaţă curată şi sfântă, trăind în pace şi bună înţelegere duhovnicească, de a imprima temeinic rostul adânc al vieţii creştine în viaţa oamenilor şi de a fi oricând gata să poată da răspuns bun şi liniştitor la toate întrebările esenţiale de care este frământată societatea noastră.
Care este rolul duhovnicului pentru călugări şi mireni?
Duhovnicul, în viaţă mănăstirească şi în cea de familie, are rolul de doctor sufletesc şi călăuză spre Hristos a sufletelor omeneşti, pe calea cea strâmtă şi spinoasă, dar şi luminoasă a mântuirii.
În ce măsură reuşeşte arta, frumosul, pictura bisericească să înalţe sufletele credincioşilor spre Dumnezeu, spre o viaţă creştină mai aleasă?
Pictura în general şi pictura bisericească în special oferă omului, credinciosului, un limbaj plastic, prin imagini şi culori, pentru a exprima idei şi realităţi ale credinţei noastre ortodoxe. Aceste adevăruri sunt exprimate de obicei prin cuvinte. Însă cuvintele, oricât ar fi de meşteşugite, sunt adeseori neîndestulătoare pentru a exprima realităţi imateriale, pe când, prin imagini sau icoane, abstracţiunile devin uşor accesibile înţelegerii omeneşti. (Convorbire cu părintele Sofian Boghiu)