Un sultan luminat și reformist, Abdul-Medjid, a reușit să pună la loc în 1852 steaua de argint furată din Biserica Nașterii Domnului din Betleem, pe care scria așa: „Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus es
Recenzie: Album cu 37 de mănăstiri, schituri şi paraclise din Arhiepiscopia Bucureştilor
La Editura BASILICA a Patriarhiei Române a apărut albumul „Pridvoare ale Cerului. Mănăstiri şi schituri din Arhiepiscopia Bucureştilor”, ce oferă cititorilor, oamenilor de cultură, teologilor şi tuturor pelerinilor iubitori de locuri sfinte, un bogat buchet de fotografii şi informaţii despre tezaurul bisericesc şi cultural al mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureştilor.
Volumul publicat din iniţiativa şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, tipărit în condiţii grafice deosebite la Tipografia Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, cuprinde toate vechile mănăstiri din Arhiepiscopia Bucureştilor, precum şi schiturile şi paraclisele nou înfiinţate, care întregesc patrimoniul cultural unic şi bogat din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei.
Într-o perioadă în care se încearcă recuperarea adevăratelor valori europene şi chiar universale, albumul de faţă, realizat ca o monografie complexă şi ca un studiu istoric în acelaşi timp, ilustrat cu imagini exterioare şi interioare ale bisericilor, ale obştilor monahale, ale mormintelor voievodale şi ale icoanelor şi diverselor obiecte muzeale ale mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureştilor, participă prin dinamica slovei şi a imaginilor aşezate cu rigoare, inspiraţie literară şi artistică la rechemarea, aprofundarea, valorificarea şi propovăduirea rădăcinilor creştine ale Europei.
Albumul se deschide cu un cuvânt-înainte al Întâistătătorului Bisericii noastre, care evidenţiază că „Arhiepiscopia Bucureştilor are, între lăcaşurile sale, vechi mănăstiri ctitorite de mari voievozi ai Ţării Româneşti, dar şi altare înălţate de călugări smeriţi, de ierarhi, de binecredincioşi creştini care au dorit să aducă slavă lui Dumnezeu pentru ajutorul primit de la El. Între aceste mănăstiri, unele strălucesc prin istoria plină de evenimente şi împliniri, de călugări râvnitori care au înnoit prin viaţa şi învăţăturile lor monahismul românesc”.
Albumul, ce prezintă 37 de mănăstiri, schituri şi paraclise din Arhiepiscopia Bucureştilor, conţine prezentarea fiecărui lăcaş de cult, adresa, hramul şi o scurtă istorie. Acest buchet ale oazelor de linişte sufletească şi trupească din Arhiepiscopia Bucureştilor ale căror ziduri vibrează de istorie se înfăţişează ca o icoană a Ortodoxiei din această parte a ţării, ce cheamă pe fiecare credincios, preot, om de cultură, artist, dar în primul rând român, să-şi asume identitatea de credinţă şi de neam cu responsabilitatea şi obligaţia moral-sufletească de a o propovădui şi peste ani, nelăsând-o să se piardă în uitare.
Istoria acestor aşezăminte, prezentată în albumul de faţă în formă bilingvă, este acum accesibilă şi pelerinilor străini, care vin să descopere cu mare drag frumuseţea artistică a aşezămintelor şi bucuria pe care le-o transmite de fiecare dată frumuseţea duhovnicească a slujbelor şi a rânduielilor bisericeşti.
Îmbinând cuprinsul realizat cu multă rigoare ştiinţifică cu forma şi compoziţia aşezate armonios, noul album al mănăstirilor citadine şi al celor îmbrăţişate tainic de codrii seculari de pe Valea Prahovei şi nu numai devine trâmbiţă mărturisitoare a tezaurului comun al credinţei creştine. Acest evantai cu frumoasele mănăstiri din Arhiepiscopia Bucureştilor ne oferă bucuria întâlnirii cu istoria, viaţa, frumuseţea acestor locuri, după cum mărturiseşte Patriarhul României în finalul cuvântului cu care se deschide acest album.
„Albumul Pridvoare ale Cerului. Mănăstiri şi schituri din Arhiepiscopia Bucureştilor pune în lumină istoria şi frumuseţea mănăstirilor şi schiturilor din Bucureşti, Ilfov şi Prahova, locuri sfinte unde au privegheat şi păstorit Sfinţii Ierarhi Antim Ivireanul, Grigorie Dascălu şi Calinic de la Cernica şi s-au nevoit o mulţime de monahi şi monahii. Binecuvântăm apariţia acestei lucrări şi îi îndemnăm pe toţi pelerinii dreptmăritori să fie mereu căutători ai veşnicilor bunătăţi şi călători spre cer, spre «cetatea stătătoare» pe care o prevestesc simbolic şi o pregustă haric ca pe o arvună lăcaşurile sfinte ale Ortodoxiei”, evocă Părintele Patriarh Daniel.