Un sultan luminat și reformist, Abdul-Medjid, a reușit să pună la loc în 1852 steaua de argint furată din Biserica Nașterii Domnului din Betleem, pe care scria așa: „Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus es
Sărbători în liniște sufletească
Fiind recunoscută ca o perioadă în care ne reunim cu familia în jurul mesei de Crăciun, cei rămași fără familie se simt pustii, goi, fără sens, nu‑și găsesc locul pe lângă cei care‑și trâmbițează fericirea. Nu de puține ori am auzit despre persoane care urăsc perioada aceasta, se închid în casă și numără clipele până trece sărbătoarea.
Noi, cei care ne strângem în jurul bradului și desfacem cadouri, avem sentimentul că peste tot e așa, cumva, bucla noastră de fericire cuprinde întreg Pământul. Dar nu este deloc așa. Sunt oameni fără adăpost, căldură, lumină, mâncare, cadouri, sunt oameni la periferia orașelor care nu știu în ce an suntem, ce sărbătorim de Crăciun sau alte noțiuni elementare pentru noi.
Aflu în perioada aceasta diverse povești de viață ale oamenilor din categorii sociale vulnerabile. Sunt povești desprinse dintr‑o lume devastată de tragedii, colorată în toate nuanțele sumbre ale existenței. E ușor să condamnăm, să găsim diverse scuze pentru starea lor, uitând că familia de proveniență și mediul au o influență covârșitoare asupra parcursului vieții.
Dacă aveți posibilitatea, acolo unde sunteți, întindeți o mână de ajutor celor care sunt în nevoi. Nu doar cu lucruri materiale, ci și cu o vorbă bună, cu o invitație la masa de Crăciun și, de ce nu, să nu uităm de ei și în celelalte perioade ale anului.
Pentru noi, cei care așteptăm cu nerăbdare magia Crăciunului și ne bucurăm de prezența celor dragi, să lăsăm mulțumirea și împlinirea să ne inunde, conștienți fiind că tot ce avem sunt darurile vieții pentru noi, darurile divinului.
Să nu uităm să ne luăm un timp de reflecție asupra vieții noastre, să ne stabilim un scop și obiective clare pentru noul an. Un instrument folositor pentru timpul personal de liniște este Harta anului și conține întrebări precum: Ce am făcut în anul care a trecut?, Ce realizări am avut?, Ce eșecuri?, Ce am învățat?, Ce mi‑a adus bucurie, dar tristețe?, Care persoane au fost lângă mine?, Pe cine am pierdut?, Ce m‑a marcat în mod pozitiv/negativ?, Am fost mai bun, mai iubitor?, M‑am apropiat mai mult de scopul/misiunea mea personală?
Dialoghează cu tine, fii prietenul tău, felicită‑te acolo unde e cazul, vezi ce ai de îmbunătățit și pășește în noul an pregătit să fii mai bun pe toate planurile. Anii trec la fel de repede ca un abur, iar la sfârșitul vieții bogăția va consta în comorile adunate în inimă alături de cei dragi, de momentele de dăruire și dedicare pentru binele altora sau un scop precis. Vă doresc sărbători cu liniște în suflet și bucurie în inimă, alături de sănătate și un an nou plin de pace!