Alegerile prezidențiale și legislative din Statele Unite au venit și s-au dus. A curs multă cerneală și s-au agitat mulți biți. Urmează alegerile din România. Unii s-au bucurat, alții mai puțin.
Seminarul nemţean în anii ’80
Citesti și: Seminarul nemţean în anii ’80 (II)
În perioada 1952-1990, Seminarul de la Mănăstirea Neamţ a fost singura şcoală de teologie din Moldova. Considerat, pe bună dreptate, o instituţie de învăţământ serioasă, seminarul nemţean a şcolit numeroşi tineri cu dor după Dumnezeu.
În anii ’80 s-a organizat la Neamţ, într-o sală primitoare, o galerie cu portretele profesorilor de altădată. Părintele profesor Constantin Cojocaru, cel îndrăgostit de istorii mai vechi şi mai noi, căutase, cu greu, imagini ale dascălilor amintitei şcoli. Chipuri şi nume cunoscute, dar în acelaşi timp al unor oameni rămaşi anonimi. De aceea e bine uneori să ne amintim de profesorii noştri...
Părintele Mihai Vizitiu era atunci directorul seminarului. Conducea cu acribie, era atent la toate, până la amănunt, ordonat, într-un fel aspru, zâmbea rar şi vorbea la fel, doar atunci când era nevoie. Te sfiai să-i treci pe dinainte, darmite să ajungi în cabinetul lui. În cinci ani nu ştiu dacă am avut curajul să-i deschid uşa biroului de cinci ori. Venea în fiecare zi la seminar, rămânea până după prânz, era la curent cu tot ce se întâmpla, verifica întreaga cuprindere, inclusiv grădina şi gospodăria din preajmă. Ca profesor era captivant, mai puţin aspru, aş zice chiar bun la note, vorbea clar, răspicat. Avea metodă bună şi experienţă îndelungată în învăţământ. Plecai cu lecţia învăţată din clasă. La biserica seminarului slujea la sărbătoarea Sf. Trei Ierarhi, la pomenirea celor adormiţi, în săptămâna dintâi a Postului Mare şi, desigur, la hramul Lavrei, când citea întotdeauna Psalmii Utreniei.
Un alt profesor mare al şcolii de la Neamţ era părintele Constantin Cojocaru. Priceput, iubitor de poezie şi istorie, cucernicia sa a slujit seminarul nemţean cu o mare dăruire. Orele părintelui Cojocaru se trăiau la maximă intensitate. Făcea în istorie legături extraordinare. Un an oarecare din istoria Moldovei era corelat cu istoria universală, cu perioada reformelor, cu un vers dintr-o poezie celebră sau o maximă. Iubea excursiile, avea minte „multă şi bună”, glumea adeseori şi avea darul scrisului. Alteori era reţinut, chiar trist. Viaţa, cum spune poetul, este o luptă grea pentru fiecare.
În aceeaşi lucrare de modelare a sufletelor s-a aflat şi părintele Gheorghe Onofrei. Preda Dogmatică, îndrumări Misionare, iar la cursul inferior - Catehismul. Conştiincios până la exagerare, Sfinţia Sa ne preda, fără nicio grabă, chiar şi ultimul verset. Scriam uneori şi 15 pagini. Pentru ora următoare trebuia să transcriem integral toate trimiterile din cursul respectiv. Erau 20 sau chiar mai multe citate din Sfânta Scriptură şi unele pasaje din Părinţii Bisericii.
Drept la note, necăutător la faţa elevului, părintele Gheorghe Onofrei venea pregătit ca pentru Liturghie, în ţinută impecabilă, cu cămaşa albă, întotdeauna la fix, şi rămânea uneori după pauză. În zilele bune ne mai spunea câte o glumiţă şi întotdeauna strecura, printre cursuri, adevărurile esenţiale pentru viaţă. La biserica din Vânători, unde era paroh, vorbea frumos, pastoral, slujea cu atenţie, fără grabă, înconjurându-l cu mult respect pe socrul său, preotul Vladimir Bârliba, care slujise înaintea sa după alţi şapte sau opt preoţi din aceeaşi familie. Părintele Gheorghe Onofrei era un om de cuvânt, un suflet mare, un părinte. Toate acestea le ţinea ascunse, nu se lăuda cu ele. La prima vedere, aveai impresia întâlnirii cu un om distant, rece, aspru. Înlăuntru, după un timp descopereai altceva. Un profesor conştiincios şi un om al datoriei duse până la capăt.
În corpul profesoral de la Neamţ era şi părintele Constantin Mosor, profesor temut, la care se învăţa pe rupte, adeseori până după miezul nopţii. Considera obiectele lui cele mai importante din toată programa de învăţământ şi, de aceea, pretenţiile erau pe măsură. Înaintea unei ore de psihologie sau legislaţie dormeai cu teamă şi venirea profesorului în clasă era aşteptată într-o tăcere deplină. Altfel era un bun vorbitor, dăruit cu darul elocinţei. Slujea impecabil, parcă făcuse ucenicie, ani Ia rând, pe lângă marii slujitori ai mănăstirii din vecinătate. De el te apropiai mai greu, şi totuşi merita, în multe rânduri, admiraţia discipolilor.
Şcoala de la Neamţ, dincolo de rigori, a adus lumină în sufletele celor care i-ai trecut pragul în anii aceia... După 20 de ani, atmosfera şi oamenii de acolo revin mereu, ca o frumoasă amintire.
* Arhim. Timotei Aioanei este Exarh cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor