Alegerile prezidențiale și legislative din Statele Unite au venit și s-au dus. A curs multă cerneală și s-au agitat mulți biți. Urmează alegerile din România. Unii s-au bucurat, alții mai puțin.
Semne de speranţă în vreme de suferinţă - Lucrarea Bisericii în societate în anul 2012
În Duminica Ortodoxiei, când Biserica îşi cinsteşte podoabele sale, la Catedrala patriarhală din Bucureşti a fost prezentată apariţia editorială a celui de-al V-lea volum din seria „Lucrarea Bisericii în societate“, intitulat Semne de speranţă în vreme de suferinţă, al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, publicat la Editura Basilica a Patriarhiei Române. Conţinutul complex al acestui volum, prezentat în 565 de pagini, necesită o lectură atentă din partea cititorilor datorită profunzimii ideilor exprimate. Titlul foarte sugestiv ne prezintă tuturor motive de nădejde şi o notă de optimism faţă de modul în care societatea românească trece printr-o criză economică extinsă la nivel mondial. Semnele de speranţă sunt prezentate sub forma a trei idei principale, pe care acest bogat volum, ilustrat cu fotografii color de la evenimentele majore ale Bisericii Ortodoxe Române, precum şi ale unor personalităţi le subliniază.
Prima idee o reprezintă prezenţa Preafericirii Sale în mijlocul poporului binecredincios şi a preoţilor vrednici ai sfintei Biserici, în cadrul sfinţirilor lăcaşurilor de cult, atât din Arhiepiscopia Bucureştilor, cât şi din ţară, în timpul vizitelor canonice şi pastorale efectuate. Actele de sfinţire, pastoralele şi scrisorile irenice prezentate în această lucrare evidenţiază deplin lucrarea liturgică şi pastorală a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Cea de a doua idee evidenţiază activitatea misionară şi culturală a Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române. Capitolele Mesaje, Cuvântări şi Condoleanţe ilustrează implicarea social-filantropică a Bisericii Ortodoxe Române în societatea contemporană. În anul 2012, un an consacrat de către Sfântul Sinod Tainei Sfântului Maslu şi îngrijirii bolnavilor, grija părintească a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a fost manifestată constant prin construirea şi sfinţirea unui Centru de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie Taumaturgul“ şi prin aducerea din Grecia cu ocazia hramului Catedralei patriarhale, de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, a moaştelor Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. Nu în ultimul rând, cuvintele de mângâiere adresate celor aflaţi în suferinţă, precum şi mesajele adresate unor personalităţi sau instituţii oglindesc strădania Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru turma încredinţată spre păstorire.
Cea de-a treia idee principală a cărţii o reprezintă relaţia de prietenie şi deschidere a Bisericii Ortodoxe Române faţă de celelalte Biserici Ortodoxe surori şi faţă de alte culte creştine. Mesajele adresate întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe şi cuvântările din cadrul unor simpozioane sau conferinţe internaţionale ne arată tuturor grija Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru responsabilitatea eclesială a clerului şi conştiinţa misionară a mirenilor cu scopul creşterii duhovniceşti şi dinamizării vieţii comunităţilor.
Acest volum reprezintă rodul unei bune cooperări intersectoriale existente între Editurile Patriarhiei Române, Cabinetul Patriarhului, „Ziarul Lumina“ şi Tipografia Cărţilor Bisericeşti, constituind o podoabă pentru bibliotecile de teologie, pentru intelectuali, un reper pentru ostenitorii din mass-media bisericească, precum şi hrană spirituală pentru credincioşi. Apariţia prezentului volum reprezintă un prinos pe care slujitorii din Administraţia Patriarhiei Române îl oferă la aniversarea, în Duminica Ortodoxiei, a celor 23 de ani de arhierie a Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române.