Cartea „Preoți ortodocși bănățeni cu Sfânta Cruce sub tricolor - Decembrie ´89”, avându‑l ca autor pe părintele Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost tipărită cu
Sfântă Filofteia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!
Biserica Ortodoxă Română o cinsteşte astăzi pe Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș, care este grabnic ajutătoare, mai ales în vreme de încercare, prin suferinţa adusă de boală. Citind acatistul ei o rugăm să ne păzească de toate relele, să mijlocească pentru pacea lumii şi să ne păzească de vrăjmaşii văzuţi şi nevăzuţi, apărându-ne de veşnica osândă.
Căutând în cărţile de rugăciuni regăsim Rugăciune către Sfânta Filofteia, la vreme de boală, de mare folos când suntem afectaţi de suferinţe trupeşti. Atunci când suntem bolnavi este bine să rostim cât mai des această rugăciune pentru vindecarea noastră.
În această rugăciune noi cerem Sfintei Filofteia să-şi amintească de neputința firii omenești, care cuprinde și împresoară pe tot muritorul, de la naștere, care, neputând scăpa din suferinţa trupească singur, fără ajutorul lui Dumnezeu, o roagă să mijlocească pentru ca boala să înceteze, iar prin milostivirea Domnului nostru Iisus Hristos să ne ridicăm din patul de suferinţă pentru a slăvi numele Lui, Cel ce este Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre.
De ce noi, românii, cerem ajutorul Sfintei Filofteia? Pentru că Dumnezeu a preamărit-o şi a trimis-o în ţara noastră să o apere şi să o păzească de toate răutățile. De aceea o rugăm să se milostivească „spre lacrimile bătrânilor, spre suspinele maicilor, spre cererile pruncilor și spre noi, care cădem cu genunchii plecați și cerem, prin rugăciunile ei cele sfinte, ajutor și mântuire din supărările ce ne cuprind. Căci știm, Sfântă Muceniță, că pentru păcatele noastre pătimim acestea toate, adică: boli, sărăcire, prigoniri de la vrăjmași, neploaie la vreme și alte asemenea rele. Pentru aceasta cădem la milostivirea ta, ca să nu pătimească și cei nevinovați din pricina noastră. Fie-ți milă și roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, ca să strigăm ție: bucură-te, fecioară, Mare Muceniță Filofteia”.
Pentru tot ajutorul primit de la Dumnezeu prin rugăciunile Sfintei Filofteia, poporul dreptcredincios din ţara noastră o cinsteşte astăzi cu cântări de laudă şi mărturiseşte prin imnografia slujbei Utreniei: „Iată a strălucit purtătoarea de lumină şi dumnezeiasca pomenire a prealăudatei fecioare Filofteia, care luminează feţele şi inimile credincioşilor cu lumină neînserată, şi bolnavilor, celor ce aleargă la ea întru credinţă, sănătate le dăruieşte” (fragment Icos).