Alegerile prezidențiale și legislative din Statele Unite au venit și s-au dus. A curs multă cerneală și s-au agitat mulți biți. Urmează alegerile din România. Unii s-au bucurat, alții mai puțin.
Slăvitul Proroc Ilie, apărător model al credinţei
Singurul profet din Scriptura Vechiului Testament cinstit în Biserica Ortodoxă cu serbare marcată cu roşu în calendar este Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. Misiunea lui s-a desfăşurat în urmă cu peste 2.800 de ani. El s-a remarcat ca un mare apărător al monoteismului iudaic. Prorocul este salvatorul regatului Israel în faţa politeismului promovat de perechea regală Ahab şi Izabela. Pentru noi creştinii el este un model în apărarea şi mărturisirea credinţei în Dumnezeu. Iar, după cum spune Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este pentru noi un model de credință în vremuri de încercare, un model de statornicie în dreapta credință…”.
Dacă parcurgem Cărţile Regilor din Sfânta Scriptură a Vechiului Testament vedem activitatea sa plină de curaj şi perseverenţa în apărarea adevărului revelat că Iahve este unicul şi adevăratul Dumnezeu. A fost cu totul dedicat misiunii sale profetice pentru salvarea israeliţilor în faţa pericolului idolatriei. Importanţa Sfântului Ilie pentru păstrarea adevărului revelat este fundamentală, lucru mărturisit de tradiţia iudaică.
După cum este prezentat de Sfânta Scriptură, Prorocul Ilie era un om plin de har dumnezeiesc, care şi-a dedicat întreaga viaţă misiunii sale profetice. Puterea şi faptele sale minunate vin din perfecta lor adaptare la cerinţele lui Dumnezeu faţă de profet. Pentru aceasta, el este un model în împlinirea voii divine şi păstrarea dreptei credinţe.
Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte în ziua de 20 iulie când face „pomenirea suirii la cer cea de foc purtătoare a Sfântului şi slăvitului Proroc Ilie Tesviteanul”. Despre faptele minunate ale profetului, Sinaxarul zilei lui de serbare ne spune: „A pogorât de trei ori foc din cer şi a oprit ploaia prin cuvântul său şi a înviat morţi… a văzut pe Dumnezeu la muntele Horeb, cât este cu putinţă omului a-L vedea. A despărţit cu cojocul său Iordanul. A fost luat la cer în car de foc şi a stat înaintea lui Hristos la Schimbarea la Faţă”. De asemenea, Vieţile Sfinţilor ne spun că, „la sfârșitul lumii, Ilie va veni din nou, spre a pune capăt puterii lui Antihrist”.
Când îl cinstim pe Sfântul Ilie este bine să ne rugăm rostind condacul inspirat din finalul Acatistului său: „O, preaminunate și preaînălțate prorocule al lui Dumnezeu Ilie, mare râvnitor pentru slava lui Dumnezeu, cel ce trimiți pe pământ ploile și seceta, belșugul și lipsa, ascultă această puțină rugăciune, pe care cu evlavie o aducem, și prin mijlocirea ta cea fierbinte către Domnul Dumnezeu, apără-ne de secetă, de foamete și de bolile cele aducătoare de moarte și dăruiește nouă bună întocmire a văzduhului și toată îmbelșugarea pământului întărindu-ne în dreapta credință și viață curată, ca, izbăvindu-ne de chinurile cele veșnice, să ne învrednicim de fericirea raiului cântând lui Dumnezeu: Aliluia!”