Ne-am obișnuit cu comemorările din fiecare an ale Bisericii noastre ortodoxe, care marchează atât momente istorice, cât și liturgice, dogmatice sau spirituale, încercând să trezească conștiința credincioșilor spre o viață activă și unitară din perspectiva mesajului pe care îl transmite.
Statornicia și răbdarea
Pentru amma Sincletica, contextul nu este decât zgomotul de fond peste care se întâmplă viața. Noi, în general, alergăm în căutarea contextului perfect. Ni se pare că, dacă am găsi mediul perfect, dacă lucrurile s-ar întâmpla dintr-odată, așa cum ne dorim (sau poate doar ne imaginăm noi), viața ne-ar fi perfectă. Cel mai la îndemână, de fiecare dată, este să învinuim circumstanțele exterioare pentru eșecurile noastre. Cel mai greu, în schimb, este să îți asumi responsabilitatea și să faci ceea ce ține de tine pur și simplu.
Viziunea ammei Sincletica, de un ascetism radical, marșează pe lupta personală, fără a învinui contextul. Ea zicea: „Dacă te nimerești într-o chinovie, nu-ți schimba locul, căci îți vei face mult rău. Așa cum pasărea, sculându-se de pe ouă, le răcește și le strică, tot așa călugărul, sau fecioara, își răcește și omoară credința dacă se tot mută dintr-un loc în altul”.
Călugărul (dar zicând monahul, putem la fel de bine zice și creștinul) care simte imboldul de a pleca, de a-și schimba locul în permanență și de a alerga cu nestatornicie dintr-o parte în alta trebuie să considere această pornire un semn de alarmă. Ceva nu merge bine, dar nu neapărat din cauza mediului. Creșterea duhovnicească este o gestație lentă, care are nevoie de timp, răbdare și continuitate. De aceea imaginea pe care o folosește maica Sincletica este atât de puternică: pasărea care își părăsește ouăle înainte de vreme le răcește și le strică. Maturizarea sufletească are de câștigat de pe urma încercărilor felurite, iar răbdarea lor este crucială. Amplitudinea interioară crește doar prin răbdare.
Viața duhovnicească înseamnă și înrădăcinare. Un pom, pentru a rodi, are nevoie de timp îndelungat, în care își aruncă rădăcinile în pământ și așteaptă să crească. Creșterea nu poate fi forțată, bruscată, fără riscul unor mutilări. Gândul acesta este relevant și pentru creștinul care, dorind schimbări rapide, în loc să aștepte ca ele să se petreacă în interiorul lui, le produce în afară. Își schimbă povățuitorul duhovnicesc, poate renunță la comunitatea pe care o frecventează, doar-doar se va întâmpla miracolul transformării peste noapte. Dar așteptarea unei asemenea minuni este înșelătoare și vine din duhul lumii, care este marcat de instabilitate. Iar instabilitatea este semnul dezechilibrului lăuntric.
Totuși, chiar maica Sincletica nu își absolutizează perspectiva și sfatul ei trebuie asumat cu discernământ. Dacă analizăm tradiția ascetică, vedem că există monahi care au chemări speciale și care au vocația pelerinajului, care nu se înșurubează nicăieri. Apoi vedem că există și momente în care este necesară schimbarea, fie pentru că viața duhovnicească poate să se pericliteze prin acceptarea unor compromisuri, fie pentru că ești chemat la o lucrare mai înaltă. Chiar și aici, decizia nu trebuie luată din impuls, nemulțumire sau comoditate. Iar regula generală este cea a curajului: fuga de greutăți nu este soluția, iar răbdarea contribuie decisiv la adâncirea relației cu Dumnezeu.