Alegerile prezidențiale și legislative din Statele Unite au venit și s-au dus. A curs multă cerneală și s-au agitat mulți biți. Urmează alegerile din România. Unii s-au bucurat, alții mai puțin.
Tehnica Reiki poartă în sine erezii
O cititoare, Alina, ne-a trimis pe adresa electronică a redacţiei rugămintea de a o lămuri în legătură cu practica de vindecare alternativă Reiki.
Potrivit pr. lect. dr. Radu Petre Mureşan, toate formele de medicină complementară practicate în România la ora actuală, inclusiv Reiki, profesează erezii contrare adevărurilor creştine, precum panteismul, reîncarnarea, predestinaţia astrală, impersonalizarea harului divin şi chiar al lui Dumnezeu şi nu în ultimul rând antropocentrismul, ideea că "eu vindec", "eu îi ajut pe alţii". "Ele pleacă de la premisa că izvorul vindecării este înăuntrul nostru şi că putem să o dobândim pe aceasta conectând energia noastră interioară la energia cosmică. Reiki propune vindecarea trupului cu ajutorul propriilor mijloace, accesul necondiţionat la şi unirea cu acea energie", spune părintele în cartea sa "Alternative spirituale în România". Pr. Radu Petre Mureşan a întâlnit mai mulţi adepţi Reiki care susţin că nu există nici o contradicţie între practicile pe care le folosesc şi credinţa ortodoxă. Mai mult decât atât, maeştrii lor le recomandă participarea la slujbele Bisericii, spoveditul, rugăciunea, împărtăşania, folosirea aghesmei. Prin urmare, "nu poate fi nimic rău în ceva care te apropie de Biserică şi de slujbele ei", susţin adepţii Reiki. "Cu toate acestea, am observat că persoanele respective erau acaparate de maeştrii lor, îi priveau pe aceştia ca pe nişte idoli, gândeau în anumite tipare, se exprimau într-un anumit limbaj, înţeles numai de ei, şi se izolau de familie. În toate acestea, am intuit manipularea şi chiar elemente caracteristice ale procesului cunoscut sub numele de brainwashing (spălarea creierului)." Învăţătura ortodoxă ne arată că îndepărtarea noastră de la izvorul vieţii, care este Dumnezeu, duce la împuţinarea propriei noastre vieţi, iar aceasta ne duce la boala sufletească, la boala trupească şi uneori chiar la moartea trupului. Patimile sufletului şi bolile trupului, ca tulburări ale stării fireşti de sănătate, nu pot fi tratate prin mijloace mecanice, cum ai schimba o piesă la o maşinărie care nu mai merge, ci omul trebuie să participe conştient la vindecarea întregii lui fiinţe şi să conlucreze cu harul divin, mai spune părintele Mureşan. Orice încercare de vindecare fără harul lui Dumnezeu este iluzorie şi ţine de înşelarea care vine de la vrăjmaş. Harul divin nu se obţine în mod magic sau mecanic, prin vreo reţetă spirituală sau tehnică automată, ci în legătură cu Tainele şi viaţa Bisericii. "Fără îndoială, nu toate tratamentele alternative trebuie privite cu neîncredere, însă atunci când în spatele lor se ascund învăţături străine şi potrivnice credinţei ortodoxe, nu putem să rămânem indiferenţi. Vindecarea o primim cu adevărat prin rugăciune şi prin participarea la Sfintele Taine ale Bisericii, prin cunoaşterea şi trăirea autentică a credinţei ortodoxe", explică pr. Radu Petre Mureşan.