Alegerile prezidențiale și legislative din Statele Unite au venit și s-au dus. A curs multă cerneală și s-au agitat mulți biți. Urmează alegerile din România. Unii s-au bucurat, alții mai puțin.
Viaţa de zi cu zi și Sfânta Scriptură
În superba sa ediție din 2018, tipărită cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu aprobarea Sfântului Sinod, la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, Biblia sau Sfânta Scriptură are 1.531 de pagini, la care se adaugă un Cuvânt înainte al Patriarhului, un util și inedit Cuvânt lămuritor, iar la sfârșit unitățile de măsură ale timpului și hărți în legătură cu Vechiul și Noul Testament, cuprinsul, câteva pagini albe pentru cei care doresc să noteze ceva fără a impieta asupra corpului textelor și fotografii ale edițiilor anterioare, începând cu Biblia de la București din 1688.
Este absolut impresionant faptul că există oameni, inclusiv laici, care cunosc pe de rost întreg conținutul Bibliei, după cum impresionant este și acela că sunt mulți credincioși care, într-o situație oarecare de viață, știu să identifice şi să citeze imediat un psalm al cărui cuvânt de învățătură se potrivește acelei împrejurări și, odată amintit, este de folos pentru a aprecia așa cum trebuie ce se-ntâmplă de fapt și ce-ar trebui să gândim, simțim, spunem și facem. Pentru că nimic nu e nou sub soare și toată învățătura lumii se află în Cărțile Sfintei Scripturi - nu trebuie decât să știm să căutăm și să înțelegem.
Să fim însă cinstiți, căci Dumnezeu îi iubește pe cei sinceri: marea majoritate a noastră, credincioșii de rând, nu facem parte nici din prima, nici din a doua categorie pomenită mai sus. Încât se pune firesc întrebarea: Care ar trebui să fie relația noastră cu Biblia? Și, mai precis, această relație trebuie să fie ocazională sau permanentă?
Primul răspuns, fără rest, este că fiecare credincios ar trebui să citească integral Sfânta Scriptură măcar o dată în viață. Dar nu, așa, „ca pe apă”, ci cu aplecare spre text, pe îndelete, făcând pauze de fiecare dată când simte nevoia să reflecteze la ce a citit și, acolo unde textul îi depășește puterea de înțelegere, apelând la interpretările Sfinților Părinți, care din fericire există, astăzi putând fi găsite și pe Internet, cerând sfatul ori părerea unui cleric sau unui teolog, căutând în diferite surse. Nu contează viteza cu care citești Biblia, ci gradul de aprofundare a ei. Măcar o dată în viață trebuie s-o faci!
Al doilea răspuns se găsește, desigur, în Sfânta Liturghie. Aici, din fericire, textul Bibliei vine însoțit de interpretarea lui amănunțită. Participând ani de-a rândul la slujbele duminicale am putut constata că, de la un an la altul, fie că predica a fost ținută de alt preot, fie chiar de același, am primit explicații suplimentare pentru același episod din Sfânta Scriptură și conexiuni concrete cu viața noastră de zi cu zi.
În al treilea rând, fiecare dreptcredincios intră într-o mulțime de moduri în contact indirect cu textul Bibliei: la toate slujbele, prin diverse lecturi, teologice ori chiar laice, prin discuții cu alții, vizionând filme cu subiect creștin - chiar dacă unele dintre ele se abat, mai mult sau mai puțin, de la textul Sfintei Scripturi, căci normal ar fi ca, în timp, să ne dezvoltăm discernământul necesar pentru a separa grâul de neghină.
Și cam atât?
Aș zice că nu. Cred cu tărie că este nu doar cuvenit, ci și util să citim în fiecare zi măcar o pagină din Biblie, regăsindu-ne acolo, încă și încă o dată, rădăcinile spirituale, culegând și punând în practică vorbele de învățătură din textul sfânt.
Iar acolo unde nu înțelegem ceva, să nu ne rușinăm a întreba!