Un foarte cunoscut romancier german, Heinrich Böll, explica într-un interviu rămas celebru că valoarea amintirilor nu reprezintă doar legătura noastră cu trecutul, ci, și mai important, un univers emoțional
Ziua în care a adormit Lazăr
Suntem în a șasea săptămână a Postului Mare, în care imnografia Triodului ne vorbește despre Lazăr. Această săptămână ne duce către minunea învierii lui Lazăr. De aceea imnografia are în prim plan boala și moartea lui Lazăr, dar și drumul pe care-l face Domnul nostru Iisus Hristos către Betania pentru a învia pe prietenul Său Lazăr.
Luni ni se vorbește despre boala lui Lazăr: „trecând Hristos dincolo de Iordan, I s-a arătat boala lui Lazăr...” Iar astăzi imnografia Triodului vorbește de moartea lui Lazăr: „Astăzi şi-a dat sufletul Lazăr şi l-a plâns pe dânsul Betania...”
Despre această mărturie liturgică scrie în Triodul explicat și ieromonahul Makarios Simonopetrinul: „Lazăr moare miercuri (cu patru zile înainte de învierea sa) şi, aflând acest lucru de data asta nu de la mesageri umani, pentru a-Şi arăta pogorământul Său, ci în virtutea atotştiinţei Sale dumnezeieşti, Hristos Se îndreaptă spre Iudeea, începând astfel mersul Său spre Pătimirea cea de bunăvoie”.
Din imnografie vedem cum Biserica urmărește relatarea evanghelică de la Ioan și plasează liturgic ca zi a adormirii lui Lazăr ziua de miercuri din săptămâna a șasea a Postului Mare. Am scris adormire și nu moarte, pentru că Lazăr va fi înviat în a patra zi de la trecerea din lumea aceasta. El preînchipuie pe toți oamenii care cred în Hristos și care după ce au trecut din lumea aceasta nu sunt morți, ci adormiți cu nădejdea că vor învia la Parusie. De aceea, cinstind în Sâmbăta Floriilor învierea lui Lazăr, vedem în această minune şi învierea noastră cea de obşte.
Este important să menționăm și textul evanghelic din Ioan capitolul 11, unde Mântuitorul nostru Iisus Hristos, când vorbește de moartea lui Lazăr, spune că a adormit: „Lazăr, prietenul nostru, a adormit: Mă duc să-l trezesc” (Ioan 11, 11).
Din expresia „a adormit” înţelegem că de la Învierea lui Hristos nu mai vorbim de morţi, ci de adormiţi care aşteaptă, la fel ca Lazăr, venirea Domnului pentru a-i trezi. Acest lucru se va întâmpla la a doua Sa venire. Din această perspectivă, Lazăr este icoana tuturor celor adormiţi care cred în Hristos.
În concluzie, astăzi, miercuri în săptămâna a șasea a Postului Mare, este ziua în care a adormit Lazăr, dar și ziua în care a fost îngropat, după cum ne spune imnografia Triodului: „astăzi Lazăr murind se îngroapă şi-l jelesc surorile”. Tot astăzi este și ziua când Domnul nostru Iisus Hristos pleacă în Iudeea, mergând spre Sfintele Sale Pătimiri pentru mântuirea noastră. El merge spre Betania pentru „a trezi” pe prietenul Lazăr şi apoi în Ierusalim pentru Cruce şi Înviere.