Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
10-20 euro/an pentru asigurarea locuinţei
Proprietarii de locuinţe sunt obligaţi să încheie poliţele obligatorii într-un termen de şase luni, valorile asigurărilor fiind de 10, respectiv 20 de euro/an şi vor acoperi daune de până la 20 mii de euro.
La data de 15 iulie a intrat în vigoare asigurarea obligatorie a locuinţelor, au anunţat oficiali din cadrul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), societatea care va încheia poliţele cu românii. Proprietarii de locuinţe sunt obligaţi să încheie poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor în termen de şase luni, perioadă în care PAID estimează că va înregistra un milion de contracte. "Ar fi bine dacă am depăşi 10% (din numărul total al locuinţelor din România, n.r.) în următoarele şase luni. Asta înseamnă ca până în ianuarie să fie un milion de asiguraţi", a declarat Marius Bulugea, preşedintele - director general la Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). Prima obligatorie este de 20 de euro în cazul locuinţelor tip A (care au structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic) şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B (cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic). Suma maximă asigurată este de 20.000 de euro pentru locuinţele de tip A şi de 10.000 de euro pentru cele de tip B. Din numărul total estimat de 8,5 milioane de proprietăţi cu destinaţia de locuinţă, 65% sunt de tip A, iar restul de tip B. Asigurarea obligatorie acoperă cutremurele, inundaţiile sau alunecările de teren. Potrivit legii, excepţie fac proprietarii de locuinţe care au încheiat poliţe de asigurare facultativă împotriva dezastrelor, care vor fi obligaţi să încheie şi asigurări obligatorii imediat după expirarea celor facultative, în cazul în care termenul depăşeşte 15 ianuarie. Legea 260 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor a fost adoptată în noiembrie 2008, actul normativ obligându-i pe proprietarii de imobile să încheie o poliţă de asigurare, după expirarea termenului de şase luni, cei care nu se vor conforma vor fi sancţionaţi de primării cu amenzi între 100 şi 500 de lei. Societatea care va emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţei a fost înfiinţată în septembrie 2009, când 13 asigurători au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asigurătorului fiind de 4,545 milioane de euro (19,34 milioane de lei): Astra, Clal România şi Groupama Asigurări, ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins (fostă Asitrans), Generali şi Grawe România.