Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
10 mai, propusă Zi a Românităţii Balcanice
Participanţii la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureşului, desfăşurată sub genericul „România şi românii de pretutindeni în anul centenarului Marii Uniri”, au adoptat o rezoluţie adresată Administraţiei Prezidenţiale, Parlamentului şi Guvernului României prin care solicită protejarea comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării, precum şi a celor din judeţele unde sunt minoritare. Rezoluția propune și instituirea prin lege a zilei de 10 mai ca Zi a Românităţii Balcanice şi reluarea în acest sens a tradiţiei existente până în anul 1948.
Semnatarii rezoluţiei adoptate sâmbătă, la finalul dezbaterilor, solicită, printre altele, regândirea structurală, în ansamblu, a instituţiilor abilitate să gestioneze relaţia cu românii de pretutindeni, pentru a putea răspunde „rapid şi eficient” nevoilor de natură identitară, educaţională, administrativă şi spirituală ale comunităţilor de români din afara frontierelor, reînfiinţarea Oficiului pentru Republica Moldova, în subordinea primului-ministru, şi majorarea numărului de posturi în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP).
De asemenea, documentul pledează pentru definirea şi aplicarea unor politici concrete de sprijin al Republicii Moldova, în principal pe plan cultural, dar și acordarea de burse tuturor elevilor din Ucraina care studiază în şcoli sau clase cu predare în limba română, acordarea de indemnizaţii de sprijin profesorilor din şcolile şi clasele cu predare în limba română din afara graniţelor României, precum şi sprijinirea înfiinţării unor şcoli publice sau private cu predare în limba română în statele în care există comunităţi româneşti autohtone.
Rezoluţia atenționează, totodată, privind necesitatea aplicării în regim de urgenţă a Strategiei naţionale pentru românii de pretutindeni pentru perioada 2017-2020, prin care comunităţilor româneşti din vecinătate şi Balcani trebuie să le fie asigurate mijloacele necesare păstrării identităţii naţionale, iar Federaţia Organizaţiilor Româneşti din Centrul şi Sud-Estul Europei să devină principalul partener de consultare al instituţiilor statului român în implementarea strategiei, completarea Legii cetăţeniei române nr. 21/1991, astfel încât să prevadă posibilitatea dobândirii, în procedură simplificată, a cetăţeniei române de către românii de pretutindeni. Participanţii la Universitatea de Vară mai cer aplicarea corectă a normei legale de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului în circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul în afara ţării, raportat la numărul real al acestora şi asigurarea unui număr suficient de secţii de votare peste hotare.
Nu în ultimul rând, se propune instituirea prin lege a zilei de 10 mai ca Zi a Românităţii Balcanice şi reluarea în acest sens a tradiţiei existente până în anul 1948. Semnatarii mai cer monitorizarea respectării şi implementării Recomandării APCE nr. 1845 (2008) privind situaţia minorităţilor naţionale din Voivodina şi a minorităţii etnice române din Serbia.
De asemenea, semnatarii doresc sprijin pentru o serie de proiecte concrete, cum ar fi amenajarea Muzeului în aer liber din Voineşti-Covasna, alocarea fondurilor necesare pentru continuarea cercetărilor arheologice la Cetatea dacică din Covasna şi introducerea ei în circuitul turistic şi susţinerea Grupului de Acţiune şi Solidaritate Civică Naţională pentru Românii din Harghita şi Covasna, constituit cu ocazia ediţiei din acest an a Universităţii de Vară de la Izvorul Mureşului.
Rezoluţia este semnată de 23 de organizaţii şi asociaţii. Ediţia a XVI-a a Universităţii de Vară de la Izvorul Mureşului, care s-a desfăşurat în perioada 2-7 iulie, a fost organizată de Centrul Cultural Topliţa şi Centrul European de Studii Covasna-Harghita din Sfântul Gheorghe, cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni şi al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.