Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
100 de ani de presă românească
În Aula „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei a avut loc, joi seară, Gala „100 de ani în presa românească”, informează basilica.ro.
Gala a fost organizată cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri și a onorat memoria tuturor celor care s-au jertfit pentru poporul român, a celor care au luptat împotriva cenzurii și a celor care au realizat Marea Unire și au contribuit decisiv la făurirea României moderne.
La eveniment au participat urmaşi ai marilor gazetari de acum 100 de ani, ai celor care au ajuns în închisorile comuniste sau Canal.
De asemenea, la manifestare au luat parte membri ai Academiei Române, ai Academiei de Ştiinţe a Moldovei, diplomaţi, istorici, jurnalişti de limbă română din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, reprezentanţi ai Uniunii Jurnaliştilor din România și gazetari ai minorităţilor etnice.
În cadrul galei a fost prezentat în premieră filmul documentar „Marea Unire şi presa vremii”, realizat cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.
Documentarul prezintă perioada premergătoare înfăptuirii Marii Uniri, mediatizarea actului Unirii, precum şi ecourile şi reacţiile din presa de limbă română şi din presa străină legate de Marea Unire.
Realizatorul filmului, jurnalistul Cristina Liberis, a declarat pentru Radio TRINITAS că documentarea pentru acest film despre presa românească de acum un secol nu a fost un demers lipsit de dificultăți.
În cadrul galei, renumitul grup „Song”, dirijat de Emanuel Pecingine, a susţinut un recital de colinde.
Partenerii Galei „100 de ani în presa românească” au fost Academia Română şi TRINITAS TV.