Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
1000 de angajaţi din Cluj consiliaţi de Asociaţia Christiana
Asociaţia Filantropică Medical-Creştină Christiana Cluj, aflată sub patronajul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a derulat proiectul „Merit o şansă“, în cadrul programului de informare şi consiliere în adicţii „Sfântul Dimitrie Basarabov“.
Proiectul „Merit o şansă“, al Asociaţiei Filantropice Medical-Creştine Christiana Cluj, a început anul trecut în luna septembrie şi a constat în sesiuni de informare a angajaţilor din peste 60 de companii clujene, cu privire la boala alcoolismului şi strategiile de intervenţie pentru recuperarea din aceasta. Au fost organizate şi sesiuni de informare pentru 100 de cadre medicale de medicina muncii şi de familie despre utilitatea programelor de asistare a angajaţilor.
Au fost selectate cinci companii publice şi private din Cluj-Napoca în care s-a implementat un proiect pilot de informare, evaluare şi consiliere în adicţii pentru asistarea angajaţilor cu probleme de abuz şi dependenţă de alcool sau alte droguri. 1000 de angajaţi au aflat, astfel, informaţii detaliate despre abuzul de alcool şi alte substanţe, adicţii şi strategii de intervenţie puse la dispoziţie în vederea recuperării.
Manual pentru recuperare
Potrivit managerului de proiect, Mihaela Stânceanu, din angajaţii care au participat la sesiunile de informare, 30 de persoane au beneficiat şi de consiliere, iar 11 dintre ei participă şi în prezent la grupurile de post-cură. Pentru a veni în ajutorul celor cu probleme, dar şi în ajutorul angajatorilor care au astfel de salariaţi, s-a realizat şi un manual pentru recuperarea din dependenţe, numit „Întoarcerea din abis“.
Proiectul de informare, evaluare şi consiliere pentru angajaţii cu probleme de abuz şi dependenţă de alcool şi alte droguri - „Merit o şansă“ a fost cofinanţat prin intermediul programului de cooperare elveţiano-român pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene. Valoarea totală a proiectului este de peste 80 de mii de franci elveţieni, din care Elveţia a suportat mai bine de 70 de mii franci elveţieni.
Conferinţa care a încheiat proiectul a avut loc pe 28 august, în sala festivă a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, în prezenţa Preasfinţitului Vasile Someşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei şi a zeci de invitaţi. Au fost prezentate: modul de implementare a proiectului, rezultatele obţinute şi modalităţile de intervenţie timpurie în cazul persoanelor cu adicţii.