Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
156 de ani de la Unirea Principatelor Române
Mâine, 24 ianuarie 2015, se împlinesc 156 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), moment istoric înfăptuit la Bucureşti de Adunarea Deputaţilor, într-o clădire a Bisericii, situată pe Dealul Mitropoliei, pe locul unde se află acum Palatul Patriarhiei. La Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală vor fi pomeniţi domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropoliţii Nifon al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi ceilalţi făuritori ai Unirii Principatelor Române.
Potrivit Biroului de presă al Patriarhiei Române, după Sfânta Liturghie, de la ora 10:30, va fi oficiat un Te Deum în semn de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru împlinirea acestui act măreţ din istoria poporului român la împlinirea căruia Biserica Ortodoxă Română a avut o contribuţie importantă.
La ora 11:00, va avea loc depunerea de coroane la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de pe Dealul Mitropoliei, iar de la ora 11:30 în Sala Sfântului Sinod din Reşedinţa Patriarhală se va desfăşura sesiunea de comunicări ştiinţifice „Consecinţele benefice ale Unirii Principatelor Române“, organizată de Patriarhia Română şi Academia Română.
Patriarhia Română recomandă ierarhilor şi preoţilor din eparhiile din ţară şi străinătate să oficieze slujbe de pomenire a tuturor celor care au contribuit la Unirea Principatelor Române din anul 1859 şi de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru realizarea acestui deziderat naţional, această unire fiind baza statului român modern, România.
Aniversarea Unirii la Iaşi
Pentru prima dată de când a fost declarată sărbătoare naţională, ziua de 24 ianuarie, a Unirii Principatelor Române, va fi marcată la Iaşi în prezenţa preşedintelui României, Klaus Iohannis, a premierului Victor Ponta şi a altor oficialităţi din administraţia centrală şi locală, relatează Agerpres. Ca în fiecare an, manifestările vor debuta dimineaţa în Piaţa Unirii din oraş cu un spectacol folcloric, urmat de citirea unui text istoric care subliniază semnificaţia zilei de 24 ianuarie. În continuare, va fi oficiată o slujbă de Te Deum, vor fi depuse coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. După încheierea manifestărilor, Primăria va oferi participanţilor la eveniment 5.000 de porţii de fasole cu cârnaţi, precum şi vin fiert. Din programul manifestărilor dedicate acestei zile nu va lipsi retragerea cu torţe a militarilor din Garnizoana Iaşi programată la lăsarea serii pe traseul Piaţa Unirii - Piaţa Palatului Culturii.
Totodată, o expoziţie inedită a fost inaugurată la Muzeul Unirii, ediţia manuscris a Regulamentului Organic al Moldovei din 1831 fiind expusă pentru prima oară publicului ieşean în perioada 23 ianuarie - 25 martie. Potrivit doamnei Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Moldova, citată de Agerpres, alături de manuscrisul Regulamentului Organic al Moldovei în cadrul expoziţiei „Unirea Principatelor - de la idee la faptă“ vor fi expuse şi documente originale care atestă preocuparea generaţiilor paşoptiste pentru realizarea idealului poporului român, precum şi obiecte de artă şi personale care au aparţinut personalităţilor implicate în desfăşurarea acestor evenimente istorice. (Oana Nistor)