Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială 2.000 de hectare cu sere ar asigura necesarul de legume-fructe

2.000 de hectare cu sere ar asigura necesarul de legume-fructe

Data: 04 Iunie 2009

▲ La inaugurarea serelor din Pipera, întinse pe 13,5 hectare, ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ilie Sârbu, a apreciat că ţării noastre îi lipsesc aproximativ 2.000 de hectare de sere pentru a fi independentă de importuri în sectorul legume-fructe ▲ La ora actuală, în România există doar 460 de hectare cu sere ▲ Legumele şi fructele din import au fost supuse unor controale de calitate în ultima perioadă, deocamdată analizele probelor de laborator provenite din şase judeţe nesemnalând încălcări ale legislaţiei în vigoare la capitolul pesticide, nitriţi sau nitraţi ▲

Consumul intern de legume ar putea fi asigurat dacă România ar avea cel puţin 2.000 de hectare cu sere, potrivit ministrului Agriculturii, Ilie Sârbu, la inaugurarea centrului de producţie sere Pipera, realizat cu investiţii de peste 15 milioane de euro. „Această investiţie este unică în România şi în Europa şi reprezintă un pas enorm pentru asigurarea consumului intern de legume. Am dori să se multiplice un astfel de proiect şi să ajungem la cel puţin 2.000 de hectare, pentru că atunci nu ne-am mai plânge că importăm din Turcia, că roşiile sunt infestate. De asemenea, ne-am putea echilibra balanţa comercială, am avea piaţă de desfacere, dar şi locuri de muncă asigurate“, a spus Sârbu.

În prezent, în România există doar 460 de hectare cu sere. Sârbu consideră că, prin sprijinirea investitorilor, România şi-ar putea reveni în acest sector. „Trebuie să-i privim pe investitori ca partenerii noştri, să-i ajutăm efectiv, iar pentru astfel de investiţii şi de proiecte să le putem asigura garanţii bancare de stat sau credite guvernamentale“, a subliniat ministrul Agriculturii.

Potrivit lui Horia Culescu, administrator şi investitor la centrul de producţie sere Pipera, România ar putea exporta legume din sere în maximum cinci ani, dacă vor mai exista astfel de proiecte. Serele aparţin organizaţiei de producători Hortifruct, se întind pe o suprafaţă de 13,5 hectare şi au o capacitate de producţie de peste 7.000 tone/an, putând asigura necesarul de consum pentru Bucureşti şi zonele limitrofe. Investiţia se alătură altor 170 de hectare de sere aparţinând organizaţiei de producători Hortifruct.

Potrivit lui Culescu, temperatura, ventilaţia şi cantitatea de îngrăşăminte sunt controlate prin intermediul calculatorului, lucrările în verde şi recoltarea fiind singurele operaţiuni realizate manual. Din aceste sere se pot obţine tomate pe parcursul unui an întreg, inclusiv în perioada de iarnă.

În prezent, în serele Pipera lucrează 250 de oameni. Producţia de tomate este vândută prin lanţurile mari de hipermarketuri (Metro, Kaufland, Carrefour), cărora organizaţia de producători Hortifruct le asigură circa 20% din vânzările de tomate. Costurile de producţie se ridică la un euro pe kilogram, iar preţul de vânzare în supermarketuri este de 1,5 euro/kilogram.

Horia Culescu a spus că intenţionează să mai demareze o investiţie de acest gen în judeţul Olt, pe o suprafaţă de 40 de hectare, nu numai pentru cultivarea roşiilor, ci şi a altor legume.

Inspectorii Direcţiilor Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene şi a Municipiului Bucureşti au controlat legumele şi fructele provenite din import, comerţ intracomunitar şi producţie autohton. Cu ocazia aceasta, inspectorii sanitar-veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au prelevat probe din legumele şi fructele comercializate de operatorii economici controlaţi, pentru a verifica dacă nivelul reziduurilor de pesticide, a nitriţilor şi nitraţilor se încadrează în limitele prevăzute de legislaţia în vigoare. Probele au fost trimise spre analiză laboratoarelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene. Deocamdată, au fost finalizate analizele probelor de laborator provenite din şase judeţe: Dâmboviţa, Vâlcea, Ialomiţa, Satu-Mare, Bihor şi Bucureşti. Potrivit buletinelor de analiză provenite, nici una dintre probele testate nu încalcă nivelurile prevăzute de legislaţia în vigoare.