Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
200 milioane de euro pentru reconversia podgoriilor
Noul program naţional de sprijin al sectorului vitivinicol 2014-2018 va începe în această toamnă, pentru restructurarea şi reconversia podgoriilor fiind prevăzute fonduri de aproape 200 de milioane de euro. Recolta de struguri va fi mai mică în acest an cu 25%, comparativ cu 2012, însă calitatea vinului va fi superioară.
În această toamnă va demara noul program naţional de sprijin al sectorului vitivinicol 2014 - 2018, iar aproape 200 milioane de euro sunt alocaţi doar pentru restructurarea şi reconversia podgoriilor, potrivit directorului general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), domnul Ovidiu Gheorghe. Pentru perioada amintită, sunt prevăzute fonduri totale de 238,5 milioane de euro, câte 47,7 milioane de euro anual, pentru măsurile de promovare pe pieţe terţe, restructurarea şi reconversia podgoriilor, investiţii şi distilarea subproduselor. „România are în circuitul economic în jur de 60.000 de hectare cultivate cu viţă-de-vie la parametri înalţi de calitate, din care 30.000 de hectare cu vie tânără, iar aceste suprafeţe vor spori cu ajutorul noului program de sprijin al sectorului vitivinicol 2014-2018 pentru că în jur de 200 de milioane de euro vor fi alocaţi măsurii de reconversie a plantaţiilor“, a spus domnul Ovidiu Gheorghe.
România a negociat în contractul de preaderare o suprafaţă totală de 180.000 de hectare, însă în prezent are doar 60.000 de hectare în circuitul comercial, restul fiind suprafeţe mici aflate în proprietatea producătorilor individuali. Potrivit datelor deţinute de Patronatul Naţional al Viei şi Vinului, circa 90.000 de hectare aparţin la aproximativ 150.000 de proprietari, în suprafeţe mai mici de 0,4 hectare, astfel că „nu se poate vorbi de circuit economic în adevăratul sens al cuvântului“, după cum subliniază directorul general al PNVV. Suprafaţa de viţă-de-vie restructurată din 2009 şi până în 2013 a ajuns la 27.910 hectare, cu o medie de peste 5.500 de hectare pe an. Potenţialul ţării noastre este unul uriaş, însă pentru a fi valorificat trebuie recâştigate pieţele externe, în principal cele din China, Rusia şi SUA. Germania rămâne principala piaţă de desfacere a vinurilor româneşti, apreciază şeful PNVV.
Calitatea vinului din acest an ar putea fi una „de excepţie“
Pentru 2014, Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) a estimat o diminuare a recoltei de struguri cu 25%, comparativ cu anul 2012, din cauza precipitaţiilor şi grindinei, ceea ce va influenţa şi producţia totală de vin.
Calitatea vinului ar putea fi una de excepţie dacă vremea călduroasă se va menţine şi în perioada următoare. „Vremea călduroasă a acestei toamne blânde, dar şi diferenţele importante de temperatură între perioada diurnă şi cea nocturnă ajută strugurii şi aromele să se dezvolte. Există şansa, dacă această toamnă frumoasă va continua, să avem un vin care să depăşească aşteptările, eu sper că va fi un an de excepţie din punct de vedere calitativ“, a adăugat domnul Gheorghe.
Datele statistice arată că anul 2013 a fost un an-record din punctul de vedere al producţiei de struguri şi de vin. Dacă PNVV estima anul trecut în septembrie o producţie de vin de peste 4 milioane de hectolitri, cu cel puţin 20% mai mare decât în 2012, MADR a publicat pe site o producţie de vin de 5,11 milioane de hectolitri. (Oana Nistor)