Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
2023 - Anul internaţional al meiului
În cadrul sesiunii cu numărul 75 a Adunării Generale a ONU, la propunerea Indiei, 2023 a fost declarat Anul internaţional al meiului, potrivit site-ului oficial al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a ONU, fao.org. În acest fel, ONU a vrut să evidenţieze valoarea nutriţională a meiului şi faptul că această plantă erbacee din familia gramineelor nu necesită o îngrijire specială, putând fi relativ uşor cultivată chiar şi într-o lume în care încălzirea globală şi schimbările climatice au devenit realitate.
Potrivit directorului general al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură, QU Dongyu, „meiul are o înaltă valoare nutriţională. El poate juca un rol important şi poate contribui la eforturile colective de a susţine activitatea micilor fermieri, de a obţine o dezvoltare durabilă, de a elimina foametea, de a ne adapta la schimbările climatice, de a promova biodiversitatea şi de a îmbunătăţi sistemele agroalimentare”.
Cultivarea meiului are deja o tradiţie îndelungată, fiind o importantă sursă de hrană în Africa Subsahariană şi Asia de peste 7.000 de ani, conform media.un.org. Potrivit doc.ro, o cană de mei gătit are 207 calorii și conține 31% din doza zilnică recomandată de cupru, 25% din doza zilnică recomandată de fosfor, 24% din doza zilnică recomandată de mangan şi 19% din doza zilnică recomandată de magneziu.
Conform unui studiu realizat la Universitatea de Ştiinţe Sri Vekateswara din India, meiul consumat cu regularitate poate scădea nivelul de glucoză din sânge cu până la 70% în cazul pacienţilor cu diabet.