Numărul persoanelor din Italia cu vârste de peste 100 de ani a crescut cu 30% în ultimii 10 ani, în timp ce rata natalităţii a continuat să scadă, informează Reuters. În 2024 erau peste 22.000 de italieni în
216 milioane de euro pentru patrimoniul construit
Ministrul finanţelor, Adrian Câciu, a semnat Acordul-cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), în valoare de 216 milioane de euro, destinat Proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit şi modernizarea unor clădiri culturale din România. Valoarea proiectului, care trebuie finalizat în șapte ani, se ridică la 270 milioane de euro, din care 216 milioane de euro (80%) din împrumutul BDCE şi 54 milioane de euro (20%), contribuţia de la bugetul de stat.
Prima componentă a acestei finanțări vizează restaurarea unor importante obiective culturale: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (care va deveni al doilea cel mai mare monument istoric consolidat şi restaurat în România, cu o suprafaţă totală de 32.000 mp); Teatrul Naţional şi Opera Română - Cluj-Napoca; Vila „Florica” de la Ştefăneşti - judeţul Argeş, dată în folosinţa Muzeului Naţional „Brătianu”, în 2020; Conacul „Vârnav- Liteanu”, de la Liteni - judeţul Suceava; Vila „Ion I. C. Brătianu” din Bucureşti, sediu al Serviciului Colecţii Speciale al Bibliotecii Naţionale a României; Muzeul Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989, Timişoara.
Cea de-a doua componentă se referă la reabilitarea clădirii Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova și construirea unei săli de concerte destinată Operei Naţionale Române din Iaşi.