Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială 30 de produse tradiţionale înregistrate după noua legislaţie

30 de produse tradiţionale înregistrate după noua legislaţie

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 22 Mai 2014

În cinci luni de la intrarea în vigoare a noii legislaţii privind produsele tradiţionale au fost înregistrate doar 30 de astfel de produse, reprezentanţii Ministerului Agriculturii explicând că motivul îl reprezintă condiţiile mai dificile impuse pentru ca un produs să fie înregistrat ca fiind „tradiţional“. Termenul-limită de reatestare expiră la 11 septembrie 2014.

Atestarea produselor tradiţionale se face după o nouă legislaţie intrată în vigoare în urmă cu cinci luni, însă până în acest moment, potrivit datelor prezentate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, doar 30 de astfel de produse au fost înregistrate, în condiţiile în care termenul-limită de reatestare expiră în data de 11 septembrie 2014. Anterior noilor legi de atestare, existau 4.400 de produse atestate ca fiind tradiţionale.

„După noua legislaţie din domeniul produselor tradiţionale au fost atestate 30 de produse realizate de 10 producători, iar 51 de dosare de la alţi 10 operatori economici au fost respinse. Acest lucru arată că există mai multă rigoare în verificarea documentaţiei şi în atestarea produselor. Deocamdată au venit şi cei care aveau atestatul vechi, dar şi alţi producători care vor să se ateste pe noile condiţii. E adevărat că acum mult mai greu pot obţine atestatul de produs tradiţional pentru că am introdus o serie întreagă de condiţii şi criterii“, a declarat, pentru Agerpres, Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii. Acesta a subliniat că actualele condiţii, „un pic mai drastice“, reprezintă un pas important în ceea ce priveşte „calitatea produsului, protecţia şi interesul consumatorului“.

Până la mijlocul lunii mai au fost atestate produse de panificaţie, pâine şi produse de patiserie, în număr de 9, produse din carne - 9, produse din lapte - 5, băuturi - 5, legume şi fructe - 1 şi peşte - 1.

Tototdată, Ministerul Agriculturii a decis să întindă o mână de ajutor producătorilor care „sunt buni în ceea ce fac“, dar nu au abilitatea necesară să scrie un caiet de sarcini. „Sunt oameni care produc foarte bine, dar nu au o abilitate prea mare de a scrie un caiet de sarcini. Am transmis un document la Camerele Agricole şi, consiliaţi de cei de la direcţiile agricole, vrem să-i ajutăm să întocmească caietul de sarcini. Ei au dreptul să perceapă nişte taxe pentru anumite proiecte, dar sugestia mea este să-i ajutăm, iar dacă va fi contra cost, să fie o sumă modică, comparativ cu o firmă de consultanţă care are preţuri destul de mari“, a apreciat oficialul. Costurile pentru întocmirea întregii documentaţii de atestare a unui produs tradiţional (analize, avize etc.) se ridică la aproximativ 1.000 de lei.

Potrivit noilor condiţii pentru atestarea produselor tradiţionale, acestea trebuie să fie fabricate pe teritoriul României, să nu aibă în compoziţie aditivi alimentari, materia primă trebuie să fie locală, iar în accepţiunea europeană, acest lucru înseamnă naţional. Procesul tehnologic şi modul de procesare al produselor trebuie să aibă o caracteristică tradiţională, iar reţeta trebuie să fie transmisă de generaţii. O altă condiţie este ca producţia să nu depăşească 150 de kilograme pe produs pe zi şi 400 de kilograme sau litri pe zi dacă producătorul are mai multe produse atestate. Pentru pâine s-a impus o cantitate maximă de 300 kg pentru produs/zi şi 800 kg pentru mai multe produse pe zi. (Oana Nistor)