Cu trei zile înainte de votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, autoritățile competente au comunicat ultimele detalii privind desfășurarea scrutinului. În prima rundă a prezidențialelor sunt
35 de țări implicate în realizarea celui mai mare reactor din lume
Cel mai mare reactor de fuziune nucleară din lume, aflat în Saint-Paul-lès-Durance, sudul Franţei, a fost finalizat cu o întârziere de 4 ani și cu costuri care au depășit 22 de miliarde de dolari. El va intra într-o etapă de testare și nu va deveni funcţional decât peste 15 ani, în 2039, conform unui anunţ făcut de cercetătorii implicaţi în proiect, transmite Live Science.
Reactorul a fost construit în cadrul Proiectului Internaţional Energie de Fuziune (International Fusion Energy Project - ITER) în care sunt implicate 35 de țări (cele 27 de state UE, Rusia, China, India şi SUA) şi este alcătuit din 19 bobine masive ce formează bucle în jurul mai multor magneţi toroidali. ITER a produs şi cel mai puternic magnet din lume, capabil să dezvolte un câmp magnetic de 280.000 de ori mai puternic decât cel al Pământului. „Cu siguranţă, întârzierile în ceea ce priveşte proiectul ITER nu reprezintă paşi în direcţia cea bună”, a comentat Pietro Barabaschi, director general al ITER, într-o conferinţă de presă desfăşurată la 3 iulie.
Oamenii de ştiinţă încearcă să reproducă procesul de fuziune nucleară - procesul care se desfăşoară în interiorul stelelor - de peste 70 de ani. Una dintre principalele provocări este controlul plasmei care trebuie să fie suficient de fierbinte, cu temperaturi de ordinul milioanelor de grade Celsius, pentru a genera procesul de fuziune, dar și eficient restricționată prin lasere sau câmpuri magnetice foarte puternice astfel încât să nu topească întregul reactor.