Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
386 de produse tradiţionale garantate de Ministerul Agriculturii
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a atestat 386 de produse tradiţionale, producătorii afirmând că această recunoaştere le-a crescut vânzările cu 25%. “Au crescut vânzările cu 20-25% deoarece consumatorii au identificat mult mai uşor produsele, dar şi pentru că MADR garantează pentru ele”, a afirmat Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Până în prezent, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a atestat 386 de produse tradiţionale şi a respins 193 de dosare, alte 69 de dosare aflându-se în procesul de analiză. Un număr de 42 de produse au fost recunoscute ca produse obţinute după reţete consacrate, potrivit informaţiilor oferite de Viorel Morărescu, director general în MADR. “Procesul de înregistrare continuă, trebuie doar să existe interes din partea producătorilor, iar noi vom promova aceste produse, pentru creşterea încrederii consumatorului în produsele de calitate. Toate aceste produse atestate au fost controlate de Ministerul Agriculturii, de Ministerul Sănătăţii, de ANSVSA şi ANPC din punctul de vedere al calităţii şi trasabilităţii şi nu au fost probleme. Vom face două-trei controale pe an deoarece ministerul şi-a asumat o responsabilitate, şi-a pus semnătura, logo, iar dacă o autoritate garantează acel produs, acest lucru înseamnă că produsul este sigur şi de calitate", a precizat Morărescu, citat de Agerpres.
Acesta a mai subliniat că producătorii care şi-au atestat produsele obţinute tradiţional au înregistrat vânzări cu 25% mai mari deoarece consumatorii au identificat mult mai uşor produsele. "Producătorii atestaţi au afirmat că le-au crescut vânzările cu 20-25% deoarece consumatorii au identificat mult mai uşor produsele, dar şi pentru că MADR garantează pentru ele. De aceea noi trebuie să ne asigurăm că există o calitate constantă a produselor şi nu apar probleme. În general, cei care s-au angajat să producă astfel de produse sunt şi ei, la rândul lor, oameni serioşi. Consider că un produs de calitate trebuie să îl facă şi un om de calitate", a explicat directorul MADR.
În ceea ce priveşte produsele alimentare obţinute după reţete consacrate, Viorel Morărescu apreciază că şi în această zonă "au început să se mişte lucrurile", 42 de astfel de produse primind deja atestarea autorităţii de resort.
După modificarea şi înăsprirea regulilor de atestare, numărul produselor tradiţionale româneşti s-a redus de peste 10 de ori, de la 4.500 la aproape 400 în prezent. La finele lui 2013, România era, probabil, în Uniunea Europeană, ţara cu cel mai mare număr de produse atestate la nivel naţional. Conform condiţiilor din noua legislaţie, produsul tradiţional trebuie în primul rând să fie fabricat pe teritoriul României, nu trebuie să fie obţinut în mod industrial şi să nu conţină aditivi alimentari, iar procesul tehnologic şi modul de procesare al produselor trebuie să aibă o caracteristică tradiţională, cu o reţetă transmisă din generaţii.
Potrivit datelor MADR, la nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse tradiţionale, din care UE deţine 1.404. Cele mai multe produse protejate le deţine Italia (296), Franţa (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) şi Germania (96). România are până în prezent doar un singur produs protejat la nivelul UE - Magiunul de prune Topoloveni - care a obţinut certificarea IGP în anul 2011, în timp ce Bulgaria, care a intrat în acelaşi an în Uniunea Europeană, deţine trei produse cu recunoaştere DOP şi 11 cu IGP. (Oana Nistor)