Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
4.000 de lei pentru patul în care a dormit Nicolae Ceauşescu
Patul în care a dormit Nicolae Ceauşescu din fosta vilă de protocol a dictatorului din Iaşi va fi scos la licitaţie pentru suma de 4.000 de lei. Consilierii judeţeni au aprobat, în ultima şedinţă, ca bunurile din casa de oaspeţi din Iaşi să fie vândute la bucată, pe data de 27 martie.
Obiectele scoase la licitaţie cuprind o gamă foarte diversă, de la cearşafuri şi carpete, la birouri, mese, paturi şi dulapuri şi chiar un toc de stilou care a aparţinut fostului dictator. Numai că preţurile nu sunt chiar la îndemâna oricui. Astfel, potrivit evaluatorilor, un covoraş de lână costă 3.500 de lei, un birou sculptat a fost evaluat la 8.000 de lei, iar un tablou pictat de D. Gavrilean a fost evaluat la 20.000 de lei. Persoanele care vor să scrie cu acelaşi stilou cu care a scris Ceauşescu, vor trebui să aibă în buzunare 250 de lei, deoarece pe lângă acesta, doritorii mai primesc în plus şi un toc de piele. De asemenea, la un preţ foarte ridicat este şi biblioteca din aceeaşi casă, evaluatorii stabilind un preţ de 8.000 de lei. Bineînţeles, nu toate obiectele au preţuri atât de piperate. Persoanele care vor neapărat un lucru care a aparţinut lui Nicolae sau Elenei Ceauşescu îşi pot satisface dorinţele şi la un preţ mai acceptabil. Astfel, se poate cumpăra un vas de ceramică neagră la 30 de lei, un mileu, la 10 lei, sau un aplice de tip ghiocel, tot la 10 lei. Evaluatorii au decis să pună preţuri atât de mari pentru nişte obiecte atât de vechi deoarece au considerat că au încărcătură emoţională şi istorică deosebită, deşi Ceauşescu nu a pierdut prea multă vreme prin casa de oaspeţi din Bucium. Însă, a fost stabilit, pe de o parte, preţul produsului respectiv, la care s-a mai adăugat o sumă de bani pentru valoarea fiecărui obiect în parte. Dacă nici la licitaţia din 27 martie nu se găsesc doritori, o bună parte din obiecte vor deveni recuzită la Teatrul „Luceafărul“ sau vor merge la casele de copii sau la azilele de bătrâni, cum este cazul obiectelor care se găseau în bucătărie. Licitaţia are loc la Terminalul Iaşi al Bursei Române de Mărfuri Iaşi, pe 27 martie. (Silviu Dascălu)