Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
4.200 de cetăţeni străini au fost expulzaţi din România
Cetăţenii din Turcia, Republica Moldova şi China sunt cei mai mulţi dintr-un total de peste 4.200 de cetăţeni străini îndepărtaţi, în acest an, de pe teritoriul ţării de autorităţile române în domeniu, în urma unor acţiuni de prevenire şi combatere a şederilor ilegale. Conform datelor prezentate, joi, de conducerea Oficiului Român pentru Imigrări (ORI), la şedinţa de Colegiu a Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, cei mai mulţi dintre cei 4.281 de străini, depistaţi că au încălcat regimul juridic acordat de autorităţile române, se aflau în aglomerările urbane din Bucureşti, Constanţa, Iaşi, dar şi în zona apropiată frontierelor, cum ar fi Galaţi, Timiş, Arad, Bihor. Dintre aceştia, 3.872 au primit decizii de returnare, 401 străini au fost returnaţi forţat, iar 13 dintre ei au fost conduşi sub escortă până în ţările de origine. De asemenea, opt străini au fost repatriaţi cu asistenţa Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.
Dintre străinii returnaţi, 257 au fost luaţi iniţial în custodie publică, în 177 de cazuri returnarea survenind până în 30 de zile de la data introducerii în centrele de cazare. În ceea ce priveşte solicitările de azil, în acest an, au fost înregistrate de ORI 523 de cereri, ponderea deţinând-o cetăţenii irakieni, sârbi, turci şi somalezi. În evidenţele ORI sunt înregistraţi 50.240 de cetăţeni străini cărora li se reînnoieşte periodic dreptul de şedere, sunt verificaţi şi li se cunoaşte situaţia pe teritoriul ţării. În acest an, pentru asigurarea controlului în mediul străinilor şi depistarea celor cu şedere ilegală, cadrele ORI au efectuat 3.929 de acţiuni de prevenire şi combatere a şederilor ilegale ale străinilor, dintre care 1.617 acţiuni de cooperare cu Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Jandarmeriei şi Inspecţia Muncii din Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse. Pentru activităţile pe care le desfăşoară, ORI are în organigramă 927 de angajaţi, distribuiţi în fiecare judeţ şi la cele şapte centre de cazare de care dispune.