Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
7 milioane de lei pentru sistemul antigrindină
Scopul programului este de a proteja populaţia şi economia, în special agricultura, ca urmare a pierderilor cauzate de fenomenele meteorologice periculoase, a căror tendinţă, în contextul modificărilor climatice, devine tot mai agresivă.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi-a propus să aloce circa 7 milioane de lei, în acest an, pentru proiectele tehnice din programul de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor. Programul urmăreşte crearea unui sistem naţional coerent, în măsură să asigure protecţia populaţiei şi a economiei la efectele şi pagubele provocate de căderile de grindină şi a secetei severe din sudul şi sud-estul României.
Proiectul de hotărâre de Guvern arată că sumele cele mai mari, circa 3 milioane de lei, vor fi alocate proiectelor tehnice şi execuţiei lucrărilor pentru Unitatea de combatere a căderilor de grindină Moldova 2 Vrancea, iar pentru Centrul zonal de coordonare Transilvania vor merge 2,4 milioane de lei, din care 1,8 milioane de lei pentru Unitatea de combatere a căderilor de grindină Timiş, iar 600 de mii de lei pentru Unitatea de combatere a căderilor de grindină Mureş.
Potrivit proiectului de act normativ, pentru Unitatea de combatere a căderilor de grindină Moldova 1 Iaşi, cu grupurile de combatere din structură, au fost prevăzute în acest an 800 de mii de lei, pentru Unitatea-pilot de combatere a căderilor de grindină Prahova - 279 de mii de lei, iar pentru unitatea din Oltenia - 400 de mii de lei. Fiecare din unităţile menţionate asigură protecţia la căderile de grindină a populaţiei şi a principalelor bazine pomicole şi viticole din judeţul menţionat şi din 2-4 judeţe limitrofe.
Programul de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor a parcurs 14 etape anuale de dezvoltare, implementarea continuându-se până la crearea unui sistem naţional coerent, în măsură să asigure protecţia populaţiei şi economiei la efectele şi pagubele provocate de căderile de grindină şi a secetei severe din sudul şi sud-estul României.
Meteorologii estimează, pentru următoarele trei luni, o vreme în general caldă în majoritatea regiunilor şi precipitaţii excedentare mai ales în luna mai, în Moldova, Banat, Muntenia şi Oltenia.
Conform datelor ANM, în martie, valorile temperaturii aerului vor fi apropiate de mediile multianuale, cu excepţia regiunilor sud-estice şi, local, a celor sudice şi vestice, unde se vor situa peste normalul perioadei.
Din punct de vedere pluviometric, cantităţile lunare de precipitaţii vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării (până la 80 l/mp în Maramureş), mai puţin în sud-est, unde se vor încadra în normele climatologice, respectiv între 15 şi 45 litri/mp.
La nivelul lunii aprilie, valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice în cea mai mare parte a regiunilor, iar cantităţile lunare de precipitaţii vor fi, de asemenea, excedentare, exceptând arii restrânse din sud şi est. În luna mai, meteorologii prognozează valori termice apropiate de mediile climatologice în vestul şi sud-estul ţării (între 14 şi 17 grade Celsius) şi se vor situa, în general, sub aceste medii în restul teritoriului (între 12 şi 15 grade Celsius).
Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi apropiate de mediile climatologice în cea mai mare parte a ţării, cu o tendinţă de excedent în Oltenia, Banat, Moldova şi Muntenia, de până la 110 l/mp.
Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.
Potrivit specialiştilor, estimarea nu poate prognoza fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare, fiind estimată doar distribuţia temperaturilor medii lunare, precum şi distribuţia cantităţilor lunare de precipitaţii. (Bogdan Cronţ)