Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
În mai multe state europene, între care Polonia, Germania şi Rusia, au fost organizate în zilele de 7, 8 şi 9 mai ceremonialuri militare şi manifestări de comemorare a celor care au murit în cel de-al Doilea Război Mondial. La ceremonia de la Gdansk, printre şefii de stat care au participat la sărbătorirea a 70 de la sfârşitul războiului a fost şi preşedintele Klaus Iohannis.
În numeroase ţări, organizaţii guvernamentale şi non-guvernamentale au fost organizate ceremonii memoriale - depuneri de coroane, dedicate celor care şi-au sacrificat vieţile, victimelor Holocaustului şi celor care au murit în lagărele de concentrare. Printre ţările care au marcat 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial se numără şi Polonia, Germania, Marea Britanie, Rusia, fiind prezenţi numeroşi şefi de stat şi reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale. Zilele de 8 şi 9 mai au fost declarate Zile de comemorare şi reconciliere în memoria celor căzuţi în al Doilea Război Mondial de către Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 59/26, din 22 noiembrie 2004, marcate fiind pentru prima dată în 2005. Potrivit Agerpres, secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a asistat la manifestările desfăşurate sâmbătă, 9 mai, la Moscova.
În Polonia, sfârşitul războiului a fost marcat joi, 7 mai, la Gdansk, locul unde a luat naştere mişcarea sindicală Solidaritatea, aici fiind prezenţi mai mulţi lideri politici, între care şi preşedintele român Klaus Iohannis. „Sfârşitul acestui război, care a pus capăt ocupaţiei germane, nu a adus libertate pentru această regiune a Europei, întrucât ţările de aici au fost supuse, împotriva voinţei lor, imperiului condus de Stalin“, a amintit preşedintele polonez Bronislaw Komorowski, care a dorit ca participanţii să reflecteze asupra a trei evenimente: 70 de ani de la victoria asupra lui Hitler, 70 de ani de la conferinţa de la Yalta la care Occidentul i-a cedat lui Stalin o parte a Europei şi 25 de ani de la prăbuşirea blocului sovietic. În acelaşi timp, preşedintele polonez a declarat că „locul Ucrainei şi al altor ţări din Europa de Est - dacă ele o doresc şi dacă sunt pregătite pentru aceasta - este în casa noastră europeană comună“.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a spus că ţările europene se confruntă din nou cu răul, la fel ca înainte de al Doilea Război Mondial, însă îşi exprimă convingerea că de data aceasta Europa se va comporta altfel.
Tradiţionala paradă militară de la 9 mai din Piaţa Roşie s-a desfăşurat în acest an în absenţa mai multor lideri occidentali, un gest făcut în semn de protest faţă de implicarea Moscovei în conflictul din Ucraina.
În România, 2015 a fost declarat Anul veteranilor de război, marcându-se şi 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Joi, în cadrul unei ceremonii la care a participat ministrul apărării, Mircea Duşa, mai mulţi veterani de război au fost avansaţi în grad. Tot joi, prin decret prezidenţial, i-a fost conferit Ordinul „Virtutea Militară“ în grad de Cavaler cu însemn pentru militari generalului locotenent în retragere veteran de război Constantin Didulescu, în semn de apreciere pentru devotamentul şi spiritul de sacrificiu dovedit pe câmpul de luptă. Ministrul apărării, Mircea Duşa, a apreciat faptul că la eveniment s-au aflat două generaţii de militari, atât veteranii „care şi-au pus viaţa în pericol pentru ca România să fie ce este astăzi“, cât şi elevii cu rezultate foarte bune, olimpici de la Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir“ din Breaza, „tinerii educaţi în spiritul dragostei faţă de ţară“. (Oana Nistor)