Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
77% din românii din Marea Britanie au loc de muncă
76,9% din românii şi bulgarii cu vârsta între 16 şi 64 de ani care se aflau în Marea Britanie în al treilea semestru al anului 2013 aveau un loc de muncă, potrivit Oficiului Naţional britanic de Statistică. Cifrele publicate ar putea ajuta la temperarea furtunii politice care s-a iscat pe subiectul imigraţiei dinspre România şi Bulgaria în ultimele luni, notează publicaţia „Financial Times“.
„Imigranţii de vârstă activă din România şi Bulgaria sunt angajaţi în proporţie mai mare decât britanicii de vârstă similară, potrivit unor date oficiale, care sugerează că temerile privind un aflux de imigranţi în căutarea ajutoarelor sociale dinspre aceste ţări sunt nefondate“, scrie „Financial Times“ în ediţia sa electronică, citat de Agerpres. Astfel, în al treilea trimestru din 2013, 76,9% din românii şi bulgarii din Marea Britanie, cu vârsta între 16 şi 64 de ani, erau angajaţi, arată date ale Oficiului Naţional de Statistică (ONS), comparativ cu 72,7% din britanicii din aceeaşi grupă de vârstă.
Statistici referitoare la rata de angajare a muncitorilor români şi bulgari au început să fie întocmite de către ONS începând cu luna august 2013, în contextul în care restricţiile pe piaţa muncii s-au ridicat pentru aceştia abia în luna ianuarie 2014. „Ceea ce observăm în aceste date este că imigranţii din România şi Bulgaria, la acest moment, nu arată prea diferit faţă de polonezi, care au venit mai devreme“, a afirmat Jonathan Portes, directorul Institutului Naţional pentru Cercetări Economice şi Sociale, responsabilul apreciind că grupul analizat îi include şi pe imigranţii care ar fi putut veni cu un loc de muncă deja asigurat sau care ar putea desfăşura o activitate independentă, dar nu îi include totuşi pe cei eligibili pentru primirea de ajutoare sociale.
De la 1 ianuarie, românii pot desfăşura în Regatul Unit şi activităţi independente, ceea ce, teoretic, ar duce la creşterea procentului privind rata de angajare.
În primele două săptămâni ale acestui an, doar 24 de români au sosit în Marea Britanie în căutarea unui loc de muncă, potrivit ambasadorului român la Londra, Ion Jinga, astfel că previziunile referitoare la un „aflux“ după anularea restricţiilor nu s-au împlinit. Premierul britanic, David Cameron, a adoptat, în decembrie 2013, măsuri prin care să se asigure că, de la 1 ianuarie, imigranţii din UE nu vor putea să solicite ajutoare sociale în primele trei luni de la sosirea în Marea Britanie, iar persoanele care cerşesc şi cele fără adăpost pot fi deportate şi li se poate interzice accesul în ţară pentru o perioadă de 12 luni.
Pe de altă parte, Comisia Europeană a atras atenţia Guvernului de la Londra asupra măsurilor care ar putea încălca legile europene, subliniind totodată că „muncitorii din alte state membre sunt contributori neţi la finanţele publice ale ţării-gazdă“. „Muncitorii imigranţi contribuie în general mai mult la bugetele ţărilor-gazdă prin impozitele şi contribuţiile la securitatea socială decât primesc din ajutoare, pentru că ei sunt de obicei mai tineri şi mai activi economic decât populaţia ţării-gazdă“, precizează Comisia Europeană.