Iritată că Occidentul a permis Kievului să-i lovească teritoriul cu rachete cu rază lungă de acţiune, Rusia a testat o rachetă balistică cu rază medie având Ucraina drept țintă. Atacul creşte „amploarea
8.200 de sinistraţi au nevoie de ajutor
Ultimul bilanţ al inundaţiilor şi viiturilor produse în judeţul Galaţi arată că 8.265 de persoane au fost evacuate şi cazate la rude sau cunoştinţe. Patriarhia Română îndeamnă centrele eparhiale, clerul şi credincioşii ortodocşi români din ţară şi străinătate să ajute victimele inundaţiilor.
Prefectura Galaţi a dat publicităţii un ultim bilanţ al pagubelor produse de inundaţiile şi viiturile care au afectat judeţul Galaţi în perioada 11-13 septembrie. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei amintite, Petrică Paţilea Crângan, citat de Agerpres, numărul persoanelor evacuate a ajuns la 8.265 de persoane, cele mai multe înregistrându-se la Pechea - 3.060, Cudalbi - 2.720 şi Slobozia Conachi - 740. Au fost afectate de inundaţii 39 de localităţi şi 3.443 de locuinţe, dintre care 71 au fost distruse. Au fost avariate 747 de poduri şi podeţe, inundate 828 de curţi şi grădini, 3.947 ha de suprafaţă agricolă, 770 ha de păşune, 150 ha de pădure. În ceea ce priveşte căile de comunicaţie, au fost afectate, pe diferite segmente, DN 25 şi DN 26, 11 drumuri judeţene, şase drumuri comunale, 25 de drumuri săteşti, un segment de cale ferată. Bilanţul Prefecturii mai arată că din totalul de 5.873 de fântâni existente în localităţile afectate de inundaţii, 871 au fost colmatate. La această dată sunt în funcţiune trei instalaţii de potabilizare a apei - la Pechea, Cuza Vodă şi Slobozia Conachi. Evacuarea apei rămase în diverse incinte se face cu 20 de motopompe, iar o motopompă de mare capacitate a fost adusă de la ISU Bucureşti pentru pomparea apei deversate de pârâul Chineja. De altfel, Institutul Naţional de Sănătate Publică a recomandat populaţiei din zonele afectate de inundaţii să nu consume apă din fântânile inundate, să păstreze produsele alimentare în condiţii corespunzătoare şi să se protejeze de muşcăturile de ţânţar. Prefectura Galaţi a mai arătat că în prezent au fost amplasate 64 de locuinţe modulare pentru sinistraţi: 24 la Cudalbi, 24 la Costache Negri, 12 la Pechea şi patru la Cuca, majoritatea persoanelor evacuate fiind cazate la rude şi cunoştinţe în localităţile de domiciliu sau cele limitrofe, în spaţiile asigurate de consiliile locale fiind cazate 59 de persoane. De asemenea, în perioada imediat următoare vor fi amplasate trei bucătării mobile, la Costache Negri, Cudalbi şi Slobozia Conachi, unde se va prepara o masă caldă pe zi pentru sinistraţi, materia primă necesară fiind asigurată de la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.