Guvernul va aproba, printr-o ordonanţă de urgenţă, cel mai probabil astăzi, 30 decembrie, o serie de măsuri fiscal-bugetare care vizează eficientizarea cheltuielilor statului şi scăderea deficitului,
80 de ani de la evacuarea tezaurului BNR la Mănăstirea Tismana
Banca Naţională a României (BNR) a lansat, la 5 noiembrie 2024, în circuitul numismatic, o monedă din aur cu tema 80 de ani de la desfăşurarea „Operaţiunii Neptun” şi o coală specială formată din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei. Aversul monedei prezintă Mănăstirea Tismana, locul unde a fost evacuat tezaurul BNR în anul 1944, iar reversul redă portretele lui Constantin Angelescu şi Ion Lapedatu, guvernatori ai băncii naţionale în acea perioadă, cu Palatul Vechi al băncii în fundal. Preţurile de vânzare sunt de 4.200 de lei, fără TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate, şi de 60 de lei, exclusiv TVA, pentru coala formată din cele patru bancnote, cu certificat de autenticitate.
„Operațiunea Neptun” se referă la acțiunea secretă de ascundere a tezaurului BNR în peștera de lângă Mănăstirea Tismana. Evacuarea celor peste 200 de tone de aur a avut loc în septembrie 1944, de teamă ca acesta să nu ajungă în posesia ruşilor. „Având acordul Mitropolitului Olteniei şi ajutor din partea soldaţilor detaşamentului Neptun, trimişi la Tismana pentru asigurarea misiunii de pază, funcţionarii băncii au depus aurul în grotă, unde a fost păstrat până în februarie 1947, când trei garnituri CFR au transportat întreg tezaurul la Bucureşti”, potrivit istorisirii făcute de Mugur Isărescu, în volumul „Odiseea aurului BNR - Tismana 1944-1947”.