Start-upuri spaţiale din Japonia şi India au anunţat recent că au convenit să studieze împreună utilizarea sateliţilor echipaţi cu laser în vederea eliminării deşeurilor spaţiale orbitale, transmite
800 de milioane de euro pentru companiile românești
Comisia Europeană a aprobat o schemă în valoare de patru miliarde de lei (aproximativ 800 de milioane de euro) pentru a sprijini companiile din România afectate de pandemia de COVID-19. Schema de ajutorare este binevenită, în condițiile în care, potrivit preşedintelui Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, în prezent, peste 100.000 de IMM-uri au nevoie de susţinere în diverse forme.
Schema de ajutor a fost aprobată de Comisia Europeană în temeiul Cadrului temporar privind ajutoarele de stat. În sistem, sprijinul public va lua forma unor împrumuturi subvenţionate şi a unor garanţii de stat pentru împrumuturi. Măsurile vor fi gestionate de către ramura de dezvoltare a Băncii de Export Import a României, EximBank, care va acţiona în numele statului român. Sistemul va fi deschis întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri) cu o cifră de afaceri care a depăşit 20 de milioane de lei (aproximativ 4 milioane de euro) în 2019, precum şi întreprinderilor mari. Măsurile vizează îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru aceste întreprinderi, ceea ce le va permite să îşi continue activităţile în timpul pandemiei de COVID-19 şi după aceasta.
Ajutorul european este binevenit și va fi corelat, probabil, cu Programul de Relansare Economică anunțat săptămâna trecută de Guvern, în condițiile în care nevoia de finanțare este resimțită de peste 100.000 de IMM-uri, potrivit estimărilor preşedintelui Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu. Potrivit acestuia, cea mai apreciată măsură este aceea de sprijin al microîntreprinderilor aşa-numite „de subzistenţă”, prin acele granturi de 2.000 de euro, „pentru că ele vor ajunge la zeci de mii de IMM-uri, la cele mai vulnerabile dintre companiile din România“, care au semnalat nevoia de susţinere încă de la începutul stării de urgenţă. Totodată, un buget de 350 de milioane de euro reprezintă granturi pentru firmele din domeniile HoReCa, turism, transporturi, evenimente, pentru repornirea activităţilor economice, valoarea unui grant fiind de maximum 125.000 de euro.
Un plan de relansare este în curs de negociere și la nivelul Uniunii Europene, iar suma propusă de Executivul european pentru fondul de redresare economică post-pandemie este de 750 de miliarde de euro, din care 500 de miliarde de euro subvenţii şi numai 250 de miliarde de euro împrumuturi, potrivit Reuters. Șefii de stat sau de guvern din ţările UE se vor întâlni în 17 iulie pentru a se pronunţa pe tema acestui fond, banii urmând a fi acordaţi sub formă de subvenţii şi împrumuturi statelor UE - cu precădere celor care au fost cele mai afectate de pandemie, precum Italia sau Spania - şi rambursaţi într-un interval de 30 de ani, începând din anul 2028.
(Cristina Zamfirescu)