Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
84% dintre români ar prefera un loc de muncă în străinătate
Opt din zece români ar pleca la muncă în străinătate, nemulţumiţi de şansele mici de realizare în România. În acelaşi timp, doar 20% dintre firmele de pe piaţa românească au în plan angajări în primele trei luni ale anului viitor.
Peste 80% dintre români ar prefera un loc de muncă în străinătate, iar 56% dintre ei şi-ar dori un contract pe o durată de cel puţin cinci ani, potrivit studiului Global Talent Mobility 2011, cel mai mare sondaj privind mobilitatea forţei de muncă între ţări. "Cele mai vizate contracte sunt cele pe perioadă determinată, pe care 70% dintre cei chestionaţi le-au indicat", spun realizatorii studiului. Potrivit acestora, dorinţa pentru un nivel de trai mai ridicat şi şansele mici de realizare în România sunt principalele motive care îi determină pe români să plece la muncă în afara ţării. Majoritatea românilor dispuşi la relocare ar alege să lucreze în Marea Britanie, Germania şi Franţa. Studiul a fost realizat în 66 de ţări de către The Network, împreună cu organizaţia de cercetare olandeză, Intelligence Group, în perioada iunie-septembrie 2011. Firmele, rezervate în ceea ce priveşte angajările În acelaşi timp, un studiu realizat de firma de recrutare Manpower arată că doar 20% dintre firmele de pe piaţa românească au în plan angajări în primele trei luni ale anului viitor. Potrivit studiului, cele mai multe locuri de muncă vacante vor fi în comerţ, industria prelucrătoare şi administraţie publică. La nivel naţional, 64% dintre angajatori susţin că nu estimează modificări în politica lor de angajare, 14% dintre ei vor face concedieri şi doar 20% estimează că vor creşte volumul angajărilor. Conform studiului, intenţiile de angajare în rândul companiilor din România au scăzut cu cinci puncte procentuale, în comparaţie cu ultimul trimestru al acestui an, dar indică totuşi o creştere de opt puncte procentuale faţă de perioada similară a anului trecut. "O astfel de evoluţie era de aşteptat, dată fiind starea de incertitudine generată de climatul economic actual", comentează autorii studiului, care spun că, până la apariţia unor noi semnale clar pozitive, cel mai probabil angajatorii vor rămâne rezervaţi în ceea ce priveşte angajările şi vor adăuga personal doar atunci când acest lucru este absolut necesar. Cele mai optimiste planuri de angajare sunt raportate de angajatorii din regiunile Centru şi Nord-Vest, iar cele mai scăzute intenţii de angajare au fost raportate de firmele din Sud - Est şi cele din Bucureşti şi Ilfov.