Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială 90 milioane de euro pentru pâinea românească

90 milioane de euro pentru pâinea românească

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Un articol de: Silviu Dascălu - 20 Aprilie 2010

Producătorii de pâine români au la dispoziţie 90 milioane de euro pentru dezvoltarea industriei de panificaţie în perioada următoare, bani ce vor fi acordaţi printr-o schemă de ajutor de stat. Valoarea pieţei româneşti de produse de panificaţie şi paste făinoase s-a ridicat la două miliarde de euro în 2009, în creştere cu 10-15% faţă de 2008.

Industria de morărit şi panificaţie beneficiază, în 2010, de 90 milioane de euro din fonduri europene printr-o schemă de ajutor de stat, a declarat, luni, vicepreşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie - Rompan, Virgil Pavel. "Industria de panificaţia are la dispoziţie, din fonduri europene, 200 milioane de euro, începând din acest an şi până în 2013. Banii pot fi accesaţi în tranşe, iar în 2010 este disponibilă aproape jumătate din sumă, respectiv 90 milioane de euro", a spus Pavel. Depunerea proiectelor se va face într-o singură sesiune de depunere, în luna iulie, dar, în cazul în care fondurile disponibile nu se consumă, va mai fi organizată o sesiune în luna noiembrie. Acesta a precizat că în 2008 sectorul de panificaţie a beneficiat de fonduri europene printr-o schemă de ajutor de stat inclusă în măsura 123, "Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere", din PNDR, destinată IMM-urilor din sector, dar în 2009 acesta nu a mai fost activ.

"Patiserii şi brutarii nu au putut accesa anul trecut fonduri europene din cauza unor probleme de legislaţie europeană, dar în urma demersurilor făcute la Bruxelles am reuşit să obţinem, din 2010 şi până în 2013, fonduri nerambursabile de 200 milioane de euro", a subliniat Pavel.

Potrivit sursei citate, în acest an vor fi eligibile şi firmele mari din industrie, nu numai IMM-urile, chiar dacă nu vor obţine pe un proiect procente similare cu cele alocate IMM-urilor nerambursabile.

Vicepreşedintele Rompan a menţionat că sectorul mai poate beneficia de sprijin financiar de la UE prin programul derulat de Ministerul Muncii, POSDRU, şi prin cel derulat de direcţia de IMM-uri privind ajutorul de minimis, prin care pot primi maximum 200.000 de euro fără contribuţia firmei.

Valoarea pieţei româneşti de produse de panificaţie şi paste făinoase s-a ridicat la două miliarde de euro în 2009, în creştere cu 10-15% faţă de 2008. Piaţa neagră din întreg sectorul de morărit şi panificaţie, inclusiv pe segmentul cerealelor, se ridică la un miliard de euro.

În România activează în jur de 5.000 de agenţi economici înregistraţi în industria de panificaţie şi alţi 2.500 în cea de morărit, numărul angajaţilor din sector cifrându-se la 35.000.

Consumul anual de pâine pe locuitor se ridică la peste 113 kg, mult mai ridicat decât în celelalte ţări din Uniunea Europeană, unde media este 78-80 kg/om anual, aici fiind inclus şi consumul provenit din piaţa neagră, în timp ce consumul de paste este de 2,8 kg, cu un potenţial mare de creştere pe acest segment.

Rompan reuneşte circa 280 de producători din industria de morărit şi panificaţie, cei mai importanţi fabricanţi din domeniu. Firmele asociate Rompan asigură, la nivel naţional, peste 70% din producţia de pâine şi produse făinoase şi în jur de 40-45% din cea de panificaţie.

Piaţa pâinii, în continuă dezvoltare

Valoarea pieţei româneşti de produse de panificaţie şi paste făinoase s-a ridicat la două miliarde de euro în 2009, în creştere cu 10-15% faţă de 2008. "Pentru 2010 estimăm o creştere uşoară a pieţei, apropiată însă din ce am obţinut anul trecut", a precizat Pavel. Potrivit sursei citate, piaţa neagră din întreg sectorul de morărit şi panificaţie, inclusiv pe segmentul cerealelor, se ridică la un miliard de euro.

Virgil Pavel consideră că un TVA redus, de 5%, la produsele de panificaţie ar reduce semnificativ evaziunea din sector. "Am cerut de mai bine de 10 ani un TVA redus la produsele de panificaţie, dar niciodată nu s-a găsit momentul potrivit. Consider că micşorarea TVA ar contribui la o reducere semnificativă a evaziunii fiscale din sector, deoarece riscurile ar fi prea mari pentru cei care lucrează pe piaţa neagră faţă de câştigurile pe care le-ar putea obţine", a spus Pavel.

În România activează în jur de 5.000 de agenţi economici înregistraţi în industria de panificaţie şi alţi 2.500 în cea de morărit, numărul angajaţilor din sector cifrându-se la 35.000.