Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială 96% din pâinea feliată nu respectă rețeta tradițională

96% din pâinea feliată nu respectă rețeta tradițională

Un articol de: Mariana Bahcevan - 03 Octombrie 2015

Peste 96% din pâinea feliată care este produsă în România nu respectă reţeta tradiţională şi conţine coloranţi, conservanţi şi adaosuri de zaharuri. „Pâinea feliată este un produs care, în cele mai multe situații, nu mai are nimic din gustul și savoarea pâinii tradiționale. În compoziția ei există ingrediente care au denaturat rețeta acestui produs, cum ar fi: margarina, uleiul de palmier, făina de fasole, făina de soia, fibrele de citrice etc, la care se adaugă aditivi alimentari din belșug”, a declarat președintele APC România, Costel Stanciu. Potrivit unui comunicat al Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România, experţii APC au achiziţionat în cursul lunii septembrie 52 tipuri de pâine feliată din marile structuri comerciale (hipermarketuri / supermarketuri), fabricată / distribuită de 19 producători, cu gramajul cuprins între 240 g și 700 g, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor. La 96% dintre produsele analizate, nu se respectă rețeta tradițională a pâinii: făină, apă, drojdie, sare, iar la 73% dintre produse s‑au identificat în compoziție conservanți alimentari, în timp ce în 21% dintre produse au fost găsite câte două tipuri de conservanți alimentari. Adaosuri de zaharuri cum ar fi glucoză și sucroză au fost identificate în 56% dintre produsele analizate şi 27% dintre produse conţineau enzime pentru îmbunătățirea artificială a calităţii făinii. România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în privinţa consumului de pâine. Astfel, un român consumă în medie circa 97 de kilograme de pâine pe an.