Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
99 milioane de euro pentru Măsura 123
Până la sfârşitul acestei luni, la sediile judeţene ale Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit se primesc cererile de finanţare a proiectelor derulate în cadrul Măsurii 123 "Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere" a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală.
În luna iulie, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a deschis prima sesiune pentru depunerea proiectelor din cadrul Schemei de Ajutor de Stat aferentă Măsurii 123 "Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere" a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Potrivit unui comunicat al APDRP, fondurile totale disponibile, în cadrul acestei sesiuni de primire a proiectelor, sunt de 99 de milioane de euro, din care 79,2 milioane de euro sunt alocaţi pentru investiţiile care vizează sectorul agricol şi 19,8 milioane de euro pentru investiţiile care se încadrează în sectorul forestier. Proiectele se vor depune până la data de 30 iulie, la sediile Oficiilor Judeţene de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) ale Agenţiei din judeţele unde va fi amplasată investiţia. Investiţiile finanţabile în sectorul agricol prin Schema de Ajutor de Stat N578/2009 vizează sectorul panificaţie (pâine, produse de patiserie, biscuiţi, paste făinoase), dulciuri (de exemplu ciocolata sau îngheţata) sau alte preparate alimentare (lapte praf, alimente pentru diferite tipuri de regim sau fabricarea de supe sau ciorbe). De asemenea, în ceea ce priveşte procesarea din sectorul forestier, vor primi sprijin financiar proiectele care au ca scop valorificarea produselor lemnoase (exploatarea forestieră) sau a produselor nelemnoase (ciuperci, fructe de pădure). Ca o categorie de investiţie specială, această Schemă de Ajutor de Stat oferă finanţare şi pentru producerea de biocombustibili - biodiesel şi bioetanol - pentru transporturi. Suma maximă nerambursabilă care poate fi acordată pentru finanţarea unui proiect este de trei milioane de euro, iar procentul de cofinanţare publică nu va depăşi 50% din valoarea eligibilă a investiţiei. Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanţat prin prezenta Schemă de Ajutor de Stat este de 5.000 euro. Schema de Ajutor de Stat se adresează tuturor întreprinderilor din cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, indiferent de sectorul de activitate, care realizează investiţii iniţiale în imobilizări corporale şi necorporale în industria alimentară, pentru prelucrarea primară a produselor forestiere, pentru producerea de biocombustibili.