Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
„A avea o meserie e garanţia unui trai decent“
„Sper ca şi părinţii, şi copiii să înţeleagă că a avea o meserie e garanţia, poate nu a prosperităţii, dar a unui trai decent. Atât în trecut, prin desfiinţarea şcolilor profesionale, cât şi azi se manifestă tendinţa de a desfiinţa acest învăţământ profesional, pentru ca multele universităţi inventate pe tot cuprinsul ţării să aibă materie primă plătitoare.“
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că România are obligaţia de a renunţa la mercantilismul din educaţie, exprimându-şi opinia că interesul „universitarilor parlamentari“ este de a desfiinţa învăţământul profesional pentru ca universităţile inventate să aibă „materie primă plătitoare“. „Acum câţiva ani, spuneam că nu avem meseriaşi, fie că vorbeam de mecanici, tinichigii, ospătari. Poate nu a fost cel mai fericit mod de a o spune, dar e clar că o şansă pentru tineri este învăţământul profesional“, a spus Traian Băsescu.
Şeful statului a arătat că acest model, preluat după modelul german şi introdus în Legea educaţiei din România, a fost unul de succes, în condiţiile în care, în anul şcolar 2012-2013, au fost circa 13 mii de tineri înscrişi în învăţământul profesional şi aproximativ 1.500 de firme care au beneficiat de forţa de muncă calificată şi au acceptat aceşti tineri în producţie.
Pentru anul 2013-2014, învăţământul profesional cuprinde 20 de mii de locuri şi, potrivit datelor oficiale, sunt circa 1.800 de firme care au nevoie de tineri specializaţi în acest sector.
„Sper ca şi părinţii, şi copiii să înţeleagă că a avea o meserie e garanţia, poate nu a prosperităţii, dar a unui trai decent. Ştiu că acest concept intră în coliziune puternică cu interesele universitarilor parlamentari. Atât în trecut, prin desfiinţarea şcolilor profesionale, cât şi azi, se manifestă tendinţa de a desfiinţa acest învăţământ profesional, pentru ca multele universităţi inventate pe tot cuprinsul ţării să aibă materie primă plătitoare“, a spus şeful statului, care a insistat, totodată, asupra renunţării la mercantilismul din sistemul de educaţie din România.
„Ori înţelegem că avem obligaţia să renunţăm la mercantilismul din educaţie şi să dăm şanse copiilor, ori, dacă nu, vom avea generaţii sacrificate. Eu voi rămâne susţinător, fără rezerve, al consolidării învăţământului profesional în România“, a mai spus Traian Băsescu.
Ministerul Educaţiei a publicat, ieri, rezultatele finale la examenul de Evaluare Naţională. Potrivit datelor preliminare prezentate de minister, înainte de rezolvarea contestaţiilor, 123.503 elevi, reprezentând 76% din totalul celor care au susţinut acest examen, au obţinut note peste 5.