Autoritatea sanitar-veterinară susține că România se găsește „într-o zonă de evoluţie favorabilă” în privința pestei porcine africane, având în vedere că în prezent mai sunt active doar 25 de focare,
A fi tânăr fermier este un act de curaj
Agricultura europeană a pierdut 4 milioane de fermieri în zece ani, iar în România de azi doar unul din zece fermieri are sub 40 de ani.
Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, le-a transmis tinerilor fermieri din România, constituiţi în propria federaţie la finele săptămânii trecute, să fie "consecvenţi, să aibă obiective clare şi să rămână independenţi politic". "Lansarea acestei federaţii este un semnal extraordinar pentru tinerii fermieri, dar şi pentru tinerii care sunt interesaţi de un viitor în agricultură şi în zonele rurale. V-aţi asumat o responsabilitate mare, care merge dincolo de viitorul membrilor voştri - o responsabilitate faţă de societate", a spus Dacian Cioloş. Comisarul european şi-a exprimat, totodată, dezamăgirea pentru faptul că agricultura europeană a pierdut, în ultimii zece ani, aproape 4 milioane de fermieri. "Fără tineri, fără voi, nu există un viitor pentru agricultura europeană şi nici pentru agricultura românească. În ciuda instrumentelor pe care le avem în prezent, agricultura europeană a pierdut aproape 4 milioane de fermieri în ultimii zece ani!", a spus Dacian Cioloş, adăugând că, "în România de azi, doar unul din zece fermieri are sub 40 de ani". Reforma Politicii Agricole Comune sprijină tinerii fermieri Crearea sau preluarea unei ferme este o întreprindere dificilă, iar în condiţiile economice de astăzi "este, de multe ori, un act de curaj", a subliniat comisarul european pentru agricultură. În context, Dacian Cioloş le-a transmis tinerilor fermieri că reforma Politicii Agricole Comune după 2014 include şi un pachet de măsuri dedicat tinerilor care încep sau preiau o activitate agricolă. "Am creat un instrument nou. Subvenţia la hectar pentru un tânăr fermier, până în 40 de ani, va fi suplimentată cu 25% pe perioada primilor cinci ani după instalare în activitatea agricolă. Pentru statele cu ferme mici, cum este şi România, limita maximă pentru care se va primi această subvenţie suplimentară va fi de 25 de hectare. De asemenea, în programul de dezvoltare rurală, tinerii fermieri vor avea acces la finanţări nerambursabile de până la 70.000 de euro", le-a transmis tinerilor fermieri comisarul european pentru agricultură.