Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
A fost avizată schema pensiilor facultative
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat, marţi, norma privind prospectul schemei de pensii facultative, în vederea elaborării şi aplicării legii privind acest tip de pensii.
Norma reglementează forma şi conţinutul prospectului schemei de pensii facultative, procedura privind autorizarea iniţială a prospectului, avizarea prealabilă a modificărilor propuse şi autorizarea prospectului modificat, precum şi modelul contractului cadru de administrare. Totodată, prin normă sunt aduse precizări suplimentare privind resursele financiare ale fondului, cuantumul şi structura cheltuielilor, condiţiile de acordare a prestaţiilor facultative în caz de invaliditate, precum şi condiţiile cumulative pe care trebuie să le îndeplinească participantul sau beneficiarul, potrivit legii, pentru a obţine o pensie facultativă, garanţiile oferite de administrator, în cazul în care acestea există, respectiv structura garanţiilor şi constituirea provizioanelor tehnice. Un alt element de noutate îl reprezintă menţionarea sancţiunilor pentru administratorii care încalcă prevederile legale privind prospectul schemei de pensii facultative, care pot ajunge de la suspendarea autorizaţiei de administrare şi aplicarea corespunzătoare a prevederilor privind administrarea specială, până la retragerea autorizaţiei de administrare. La fondurile de pensii facultative pot contribui toţi angajaţii sau persoanele care obţin venituri asimilate salariilor. Contribuţiile la un fond de pensii facultative sunt deductibile din impozitul pe venit în limita a 200 de euro pe an. (M.F.)