Reprezentanții Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) reamintesc în această perioadă de dinaintea începerii Postului Nașterii Domnului câteva reguli privind alegerea produselor de post,
A fost cea mai călduroasă vară înregistrată în Europa
Europa a avut parte în acest an de cea mai călduroasă vară înregistrată până în prezent, temperaturile depăşind uşor precedentele două cele mai ridicate valori consemnate în perioada iunie-august, au anunţat oamenii de ştiinţă din cadrul serviciului Copernicus privind schimbările climatice al UE, relatează DPA, preluată de Agerpres.
Conform specialiștilor de la Copernicus, media temperaturii la suprafaţa solului din iunie-august s-a situat cu aproape 1 grad Celsius peste media din 1991-2020, devenind astfel cea mai călduroasă din acest set de date. În cele mai călduroase veri anterioare, din 2010 şi 2018, media temperaturii a fost cu 0,1 grade Celsius mai mică.
Temperatura verii 2021 marchează, astfel, cel mai recent punct de referinţă în cadrul unei tendinţe de încălzire la nivel global pe termen lung, în contextul în care emisiile de gaze cu efect de seră schimbă clima planetei.
Înregistrările Copernicus datează din 1950, însă sunt supuse unor verificări încrucişate cu alte seturi de date care datează de la jumătatea secolului al XIX-lea.
La nivel global, luna august 2021 a fost, împreună cu august 2017, cea de-a treia cea mai călduroasă înregistrată, cu puţin peste 0,3 grade Celsius mai „fierbinte” decât media din 1991-2020, potrivit Copernicus.
În Europa, august 2021 a fost aproape de media deceniului trecut, însă a prezentat condiţii contrastante care au inclus temperaturi maxime record în ţările mediteraneene, valori mai ridicate decât media în est şi, în general, temperaturi sub medie în nord.
Schimbările climatice vor fi discutate la următoarea ediţie a conferinţei ONU pentru climă, care este programată să aibă loc la Glasgow, în perioada 31 octombrie - 12 noiembrie. (C. Z.)