Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
A fost creat registrul „Mărcii patrimoniului european“
Comisia Europeană a propus înfiinţarea „Mărcii patrimoniului european“, o iniţiativă la nivelul UE cu scopul de a evidenţia siturile care celebrează şi simbolizează integrarea, idealurile şi istoria Europei.
Comisia a decis să sponsorizeze „Marca patrimoniului european“, „registru de situri istorice a căror semnificaţie depăşeşte frontierele naţionale“, cu scopul de a consolida sentimentul apartenenţei la Europa. Iniţiat de Franţa, Ungaria şi Spania în 2006, proiectul şi-a propus să-i sensibilizeze pe europeni şi să le sporească sentimentul de apreciere faţă de istoria lor comună şi faţă de diversitatea patrimoniului cultural european. În prezent, la acest proiect participă 18 ţări, printre care şi Elveţia. Registrul a luat proporţii, pe listă figurând zeci de edificii istorice precum Acropola din Atena, casa lui Robert Schuman (om de stat francez şi unul dintre părinţii fondatori ai UE), şantierele navale din Gdansk, unde a luat naştere sindicatul Solidaritatea. Prin preluarea proiectului, UE speră să îl extindă şi să îi confere mai multă vizibilitate şi mai mult prestigiu. Pentru a obţine „Marca patrimoniului european“, siturile trebuie să demonstreze că joacă un rol important în procesul de integrare europeană, arată Comisia. La intrarea pe fiecare sit selecţionat va fi montată o placă indicând că acesta face parte din patrimoniul cultural european. „Totuşi, nu este vorba numai despre cultură. Ca şi în cazul siturilor înscrise în patrimoniul mondial UNESCO, marca va atrage turişti, dând un nou impuls economiilor locale“, susţine, într-un comunicat, Executivul european. Registrul vine în completarea unor iniţiative ale UE cum ar fi Capitala culturală europeană şi programul Erasmus destinat schimburilor studenţeşti, iniţiative care au contribuit la menţinerea unui climat de înţelegere şi la promovarea integrării europene. Decizia propusă de a înfiinţa Marca va fi prezentată Consiliului de Miniştri al UE şi Parlamentului European în vederea adoptării şi ar putea intra în vigoare în 2011 sau 2012.