Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
A fost lansat programul Erasmus Plus
A fost lansat noul program al Uniunii Europene pentru educaţie, Erasmus Plus. Organizaţiile care doresc să solicite finanţare în domeniul educaţiei, formării profesionale, tineretului şi sportului o pot face de la sfârşitul lunii ianuarie 2014.
Noul ghid al programului european Erasmus Plus, care conţine informaţii detaliate privind modalităţile de solicitare a finanţării în domeniul educaţiei, formării profesionale, tineret şi sport, a fost lansat, organizaţiile din aceste domenii putând accesa fonduri începând cu sfârşitul lunii ianuarie 2014. „Organizaţiile care doresc să solicite finanţare în 2014 pot începe din această săptămână pregătirea cererilor de grant“, îndeamnă, într-un comunicat, Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP). Este foarte important de precizat faptul că persoanele fizice nu pot solicita direct un grant, „ci trebuie să ia legătura cu universitatea, cu colegiul sau cu organizaţia de care aparţin“.
În anul 2014 vor fi disponibile fonduri de 1,8 miliarde de euro, în timp ce bugetul total, pentru perioada 2014-2020, este de 14,7 miliarde de euro. Potrivit sursei citate, este de aşteptat să se aloce fonduri suplimentare pentru învăţământul superior care implică mobilitate şi pentru consolidarea capacităţilor în cazul ţărilor care nu sunt membre ale UE, însă negocierile în acest sens vor fi finalizate în 2014.
Universităţile şi instituţiile de formare profesională, consorţiile, organizaţiile şi grupurile de coordonare pot obţine fonduri pentru următoarele acţiuni:
- promovarea oportunităţilor de mobilitate deschise studenţilor, stagiarilor, cadrelor didactice şi altor categorii de personal implicat în învăţământ, tinerilor care participă la schimburile destinate lor şi voluntarilor (termenul pentru depunerea cererilor vizând proiecte care implică mobilitate este 17 martie 2014);
- crearea şi consolidarea de parteneriate între instituţiile şi organizaţiile din domeniul învăţământului, formării profesionale şi tineretului, pe de o parte, şi operatorii economici, pe de altă parte (termenul pentru depunerea cererilor este aprilie 2014).
În domeniul sportului, potrivit ANPCDEFP, accentul se va pune pe proiecte transnaţionale care susţin sportul de masă şi care abordează provocări transfrontaliere, precum „aranjarea“ meciurilor, dopajul, violenţa şi rasismul, şi care favorizează buna guvernanţă, egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, incluziunea socială şi activitatea fizică pentru toţi. „Vor beneficia de finanţare, pentru prima dată, noi parteneriate inovatoare: aşa-numitele «Alianţe ale cunoaşterii» şi «Alianţe ale competenţelor sectoriale» vor crea sinergii între educaţie şi muncă, permiţând instituţiilor de învăţământ superior, furnizorilor de formare profesională şi întreprinderilor să promoveze inovarea şi spiritul antreprenorial şi să dezvolte noi programe de învăţământ şi noi calificări“, mai menţionează ANPCDEFP.
Programul Erasmus Plus combină toate schemele de finanţare actuale ale UE pentru educaţie, formare profesională şi tineret, inclusiv programul „Învăţare pe tot parcursul vieţii“ (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), programul „Tineret în acţiune“ şi cinci programe de cooperare internaţională (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink şi programul de cooperare cu ţările industrializate), introducând, ca noutate, măsuri de sprijin în favoarea sportului.